sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Hakuammuntaa ja putkimäkeä

Opetusministeriön työryhmä on ehdottanut korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistamista. Työryhmä ehdottaa, että opiskelijat valitaan pääosin ylioppilas- tai ammattitutkinnon arvosanojen perusteella, jotta nuoret siirtyisivät nopeammin toiselta asteelta korkeakouluopintoihin. Lisäksi ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevien nuorten asemaa halutaan parantaa luomalla erillisvalinta jo opiskelupaikan omaaville.

Ehdotuksiin kuuluu myös, että haku korkeakouluihin tapahtuisi laajempiin kokonaisuuksiin kuten tiedekuntiin tai koulutusaloille, ei suoraan oppiaineeseen kuten nykyisin. Työryhmä korostaa tavoitteellisen opinto-ohjauksen tärkeyttä - lukiosta ei lähdettäisi ilman jatko-opintosuunnitelmaa. Sen laatiminen on opiskelijan ja koulun yhteinen tehtävä.


HYYn ja monien muiden ylioppilaskuntien mukaan Lehikoisen työryhmän ehdotukset sujuvoittaisivat koulutusjärjestelmää. Ne lausuvat tukensa erityisesti toisen asteen opinto-ohjauksen parantamiselle mutta pitävät ongelmallisena siitä, että opiskelijavalinnat perustuisivat niin vahvasti yo-arvosanoihin.


Mitä mieltä sinä olet?
* Kuinka turhista välivuosista, monen kevään hakurumbasta ja pieleen menneistä koulutusvalinnoista päästäisiin eroon? Pitääkö yo-tutkinnon asemaa vahvistaa vai peräti poistaa?
* Mikä sujuvoittaisi sinun opintojen etenemistäsi? Tukeeko yliopisto sinua valmistumaan tavoiteajassasi?

Laita kommenttia, käydään keskustelua!


Lue lisää: ylioppilaskuntien kommentti ja OPM:n työryhmän tiedote


Suvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti