torstai 18. helmikuuta 2010

Tunteenpaloa kasvisruokapäivästä

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kasvisruokapäivän kouluihin äänin 47-35 . Asiasta uutisoi muunmuassa helsingin sanomat. Olen hieman huvittuunena seurannut keskustelupalstoilla esiityvää lynkkaus-mielialaa ehdotuksen kohdalla. Onko tämä tosiaan asia jonka vuoksi vanhemmat ja muut asiasta huolestuneet nousevat barrikaadeille?

Kasvisruokapäivää vastustetaan argumentoimalla yksilön vapauden puolesta. Hyvin mielenkiitoista on, että jos päivä olisi nimetty esimerkisi "kevyemmän ruuan päiväksi" tai "terveellisen ruuan päiväksi" en usko, että asia olisi herättänyt suurtakaan mielenkiintoa , saati sitten vastustusta. En ole huomannut ainakaan tätä ennen näin tunteellisia protesteja puuropäivästä, eri ruokakulttuurien viikosta tai muista vastaavista.Minulle on myös hieman epäselvää mitä asiaa kasviruokapäivässä iteasiassa vastutetaan; terveellisyyttä, ekologisuutta, vaihtoehdon tunnetuksi tekemistä?

Sen sijaan kouluissa opetetaan nykyään ilmastonmuutoksesta ja olettasin, että myös lihantuotannon vaikutuksesta siihen. Henkilökohtaisesti en pidä näin ollen lainkaan huonona vaihtoehtona ajatusta, että kerran viikossa on tarjolla ainoastaan kasvisvaihtoehto(ja). Joku voi ajatella sen pakottamisena, mutta itse näkisin , että tällä käytännöllä kasviruokaa tulee kokeilleeksi myös sellaiset oppilaat jotka vaihtoehtotilanteessa valitsisevat liharuoan joka kerta. 

Ja vielä viimeisenä mietteenä; kyse on yhdestä päivästä viikossa. Liharuokaan tottuneet koululaiset pärjäävät kyllä kasvisruokapäivän ajan ja voivat syödä neljänä muuna päivänä lihaa koulussa näin halutessaan. Koulumaailmassa on tällä hetkellä monta sellaista epäkohtaa (kuten opettajien lomautukset, kouluterveydenhuollon epä-tasaarvoisuus ym.), joiden vuoksi OLISI syytä nousta barrikaadeille. Mutta ihmiset hyvät- ei tämän asian vastustamisen.

---
Erna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti