torstai 4. helmikuuta 2010

Liitutaulu kokkaa: Linssipataa ja Pinaattipiirakkaa














Peducalaiset aloittivat muutama viikko sitten kasvisruoan kokkailun nyyttärimeiningillä, ja Club Vegestylez jatkaa jälleen tällä viikolla. Nettijatkoja on mahdollista harrastaa myös oman hellan äärellä kun kokkausten reseptejä raapustetaan digiliidulla Liitutaululle muistiin. Nyt ohessa edellisen kokkaussession herkkuja, linssipataa ja pinaattipiirakkaa, s'il te plaît!


Dhal-intialainen linssipata

n.4-5 annosta

2 sipulia
loraus oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
2-3 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
5-6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl punaisia linssejä
1-2 tl raastettua inkivääriä
ripaus sambal oelekia tai chilia
4 rlk tomaattimurskaa tai
4 hienonnettua tomaattia

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuulota niitä öljyssä pehmeäksi ja lisää loppuvaiheessa garam masala, juustokumina ja kurkuma.Huuhtele linssit. Lisää vesi, kasvisliemi, inkivääri, linssit, sambal oelek ja tomaattimurska tai tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla n. 10 min kunnes linssit ovat kypsiä. Tarjoa lisäkeenä riisiä tai Couscousia ja esim. maustamatonta jugurttia.


Testauksen kautta kannattaa kokeilla mausteiden suhdetta, itse tykkään laittaa vähän ohjetta enemmän mausteita. Ainoastaan sambal oelekin kanssa kannattaa olla varovainen jos käytät ensimmäistä kertaa, tahna on todella vahvaa. Padan voi myös muuttaa helposti herkulliseksi linssikeitoksi lisäämällä kasvisliemen määrää.

Fetapinaattipiirakka

Pohja:

3 rkl kylmää vettä
100 g margariinia
2 1/2 dl jauhoja (puolet vehnä- ja puolet ruisjauhoja)
1/2 tl suolaa

Täyte:

valkosipulia maun mukaan
1 punasipuli
auringonkukansiemeniä
1 ps pakastepinaattia
fetaa

"Munamaito" ilman munaa:

1 dl kermaa
puolikas purkki tuorejuustoa (pippurimaku sopii hyvin)
juustoraastetta
pippuria
suolaa
päälle tomaattia

Valmista pohja sekoittaen kaikki ainekset yhteen. Muotoile pohja vuokaan ja laita se jääkaappiin hetkeksi. Paista valkosipuli ja sipuli ja lorauta hieman valkoviiniä (jos sitä siis löytyy ruokaan laitettavaksi). Lisää auringonkukansiemenet ja paahda hyvin. Lado täyteainekset piirakkapohjan päälle. Valmista "munamaito" sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin ja kaada se piirakan päälle. Pinnalle vielä pippuria ja tomaattiviipaleet. Avot!


--
Antti