lauantai 27. helmikuuta 2010

Pöytäjuhlien naisen paikka













Tiedekuntamme opiskelijajärjestö Conduksen käytösopas:
Revennyt tai likaantunut puku voi pilata naisen koko illan. 
Naisen velvollisuuksiin kuuluu antaa miehille mahdollisuus käyttäytyä herrasmiehen tavoin ja kannustaa tähän kiittämällä ja hymyilemällä.
Yläluokkaisten miesten perinteet elävät ja voivat hyvin myös 2010-luvulla.

--
Joona-Hermanni

perjantai 26. helmikuuta 2010

Vääntöä kasvisruokapäivästä



Aiemmin blogissa kirjoitettiin että kasvisruokakeskustelussa tunteet kuohuu. Keskustelu on kärkästä muuallakin kuin nettifoorumeissa. Katsokaa video Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksesta. Sellasia päättäjiä täällä Helsingissä. Youtubesta linkki myös blogiin jossa oikaistaan valtuutettujen virhekäsityksistä. Aika paksua!

http://www.youtube.com/watch?v=3i4EVfLtIu8

Jaakko

sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Saako kansankynttilä sammua?





Tarkoitus oli postata tämä teksi puhelimen netin välityksellä eilen. Se ei kuitenkaan onnistunut, joten lukija joutuu kuvittelemaan, että kirjoittajat olisivat edelleen Jyväskylässä. Teksti on luonnollisesti kirjoitettu eilen, joten tunnelma on autenttinen. Parempi myöhään kuin milloinkaan!


Jyväskylässä sattuu ja tapahtuu, sillä kyseessähän ovat ne vuoden 2010 kovemmat olympialaiset... SOOLin talvipäivät siis!

Pakkasta on kolmattakymmentä astetta, mutta se ei kauniiden ja rohkeiden opeopiskelijoiden menoa haittaa... Eri väritset haalarit vilahtelevat majoituskoulujen käytävillä ja me koemme jonkinasteisena velvollisuutenamme pitää myös kotijoukot ajantasalla.

Kohtaus 1: Helvetin pilli on tunkeutunut (ja tunkeutuu) repivällä soundillaan meidän kaikkien tajuntaan jo useaan otteeseen.. Kiitos Juho (hallituksen kulttuurivastaava 2010)!!

Kohtaus 2: On kuultu huhua paikallisen majoituskoulun opettajasta, joka aamuyöllä kävi videokuvaamassa menoa ja moralisoimassa tulevia kansankynttilöitä. Siinä menivät loputkin työnsaantimahdollisuudet.

Kohtaus 3: Eräs Joensuulainen bongattiin aamulla lähdössä ulos boksereissa, takissa ja kengissä. Onneksi kunnon ope pitää huolta myös kavereista. Ja eihän sitä pakkasta toisaalta ollut kuin -18 astetta.

Kohtaus 4: Sama kaveri unohti viime yönä McRuokansa aulan pöydälle ja vaelsi kohti majoitusluokkaansa ripotellen vaatteensa yksitellen poluksi taakseen.. Karjalasta kajahtaa!

Kohtaus 5: ikioman peducalaisemme mainio sävellys "Millainen maa on Afrikka" raikui luokkatilassamme useaan otteeseen vetäisten mukaan menoon ja meininkiin jokaisen tytskin ja poitsun.. Surullinen loppuhuipennus herkisti yleisön.

Kohtaus 6: Peducan tytöt on tänään(kin) todettu vastustamattoman kauniiksi, upeiksi ja ihaniksi!

Hallituksen edustus kuittaa Jyväskylästä, nähdään Penkereellä!!


P.S. Koska tämä saatiin julkaisuun vasta tänään, voimme jo kertoa, että ensi vuonna Talvipäiviä pippaloidaan Tampereen OKL:n hellässä huomassa!!

perjantai 19. helmikuuta 2010

Lumimyrskyn videosoittolista

Liitutaulu tarjoaa viikonlopun rock-askelien harjoitteluun juurevan video- ja soundtrackin: The Nationalin uutta materiaalia, ja The Killers musisoi oheen akustisena. Tunnelmallista talvimyrskyviikonloppua!





--
Antti

torstai 18. helmikuuta 2010

Tunteenpaloa kasvisruokapäivästä

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kasvisruokapäivän kouluihin äänin 47-35 . Asiasta uutisoi muunmuassa helsingin sanomat. Olen hieman huvittuunena seurannut keskustelupalstoilla esiityvää lynkkaus-mielialaa ehdotuksen kohdalla. Onko tämä tosiaan asia jonka vuoksi vanhemmat ja muut asiasta huolestuneet nousevat barrikaadeille?

Kasvisruokapäivää vastustetaan argumentoimalla yksilön vapauden puolesta. Hyvin mielenkiitoista on, että jos päivä olisi nimetty esimerkisi "kevyemmän ruuan päiväksi" tai "terveellisen ruuan päiväksi" en usko, että asia olisi herättänyt suurtakaan mielenkiintoa , saati sitten vastustusta. En ole huomannut ainakaan tätä ennen näin tunteellisia protesteja puuropäivästä, eri ruokakulttuurien viikosta tai muista vastaavista.Minulle on myös hieman epäselvää mitä asiaa kasviruokapäivässä iteasiassa vastutetaan; terveellisyyttä, ekologisuutta, vaihtoehdon tunnetuksi tekemistä?

Sen sijaan kouluissa opetetaan nykyään ilmastonmuutoksesta ja olettasin, että myös lihantuotannon vaikutuksesta siihen. Henkilökohtaisesti en pidä näin ollen lainkaan huonona vaihtoehtona ajatusta, että kerran viikossa on tarjolla ainoastaan kasvisvaihtoehto(ja). Joku voi ajatella sen pakottamisena, mutta itse näkisin , että tällä käytännöllä kasviruokaa tulee kokeilleeksi myös sellaiset oppilaat jotka vaihtoehtotilanteessa valitsisevat liharuoan joka kerta. 

Ja vielä viimeisenä mietteenä; kyse on yhdestä päivästä viikossa. Liharuokaan tottuneet koululaiset pärjäävät kyllä kasvisruokapäivän ajan ja voivat syödä neljänä muuna päivänä lihaa koulussa näin halutessaan. Koulumaailmassa on tällä hetkellä monta sellaista epäkohtaa (kuten opettajien lomautukset, kouluterveydenhuollon epä-tasaarvoisuus ym.), joiden vuoksi OLISI syytä nousta barrikaadeille. Mutta ihmiset hyvät- ei tämän asian vastustamisen.

---
Erna

Työryhmä: Vapaa opinto-oikeus ohi















Helsingin yliopiston uusien pomojen työryhmä ehdottaa, että toisesta tutkinnosta pitää jo maksaa. Talouskasvun edellytyksien vahvistamista ideoinut aivoriihi innostui myös ajatuksesta, että opintotukea nitistetään, jos opinnot venyvät. Ideoista kaivataan vilkasta "kansalaiskeskustelua", johon voi "osallistua" täällä.

Uuden yliopistolain paniikinomainen läpivieminen näyttäisi olevan vasta alkua. Bolognan prosessin Euroopassa alullepanema uusliberalistinen koulutuspolitiikka tuo vääjäämättä mukanaan lukukausimaksut ja koulutuksen tuotteistamisen, amerikan malliin. Ilmainen koulutus säilytetään vain laajalla kansalaisten ja opettajien vastarinnalla, kansainvälisten instituutioiden suunta on sen verran johdonmukainen. Eikö Suomessa ilmainen koulutus ole vielä huudossa? Minusta on.

--
Joona-Hermanni

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Lukukausimaksut? Ei helvetissä.














Pohjoismainen hyvinvointi-ideaali puretaan pala palalta, ja viimeisin väläys on korkeakoulutuksen piiristä. Suomalainen elinkeinoelämä ja oikeisto haluaa tuotteistaa koulutuksen, ja ilmaista on vaikea myydä. Tilanteen edistymistä kannattaa seurata vaikka Facebook-ryhmässä, vapaa koulutus on perusoikeus.

--
Joona-Hermanni

maanantai 15. helmikuuta 2010

Kuulumisia Ylioppilastaloilta...

HYYn vuoden 2010 hallitusohjelma toteaa ylioppilaskunnan sisäistä toimintaa käsittelevässä osiossaan: "...jokainen ylioppilaskunnan jäsen tietää, miten hänen etujaan ajetaan ja mitä ylioppilaskunta hänelle tarjoaa".  Peducan piakkoin vahvistettava toimintasuunnitelma puolestaan pyrkii siihen, että yhteinen ylioppilaskuntamme näkyisi ja kuuluisi tänä vuonna toiminnassamme aiempaa vahvemmin ja tulisi täten tutummaksi jokaiselle peducalaiselle. Toisena armaan ainejärjestömme tämän vuoden HYY-vastaavista sekä ylioppilaskunnan toimintaan enemmän ja vähemmän muutenkin sekaantuneena otan nyt minäkin itseäni niskasta kiinni ja koetan omalta osaltani hieman valottaa  HYYn tämänhetkisiä kuulumisia.

Mitä HYYssä nyt sitten alkuvuodesta on tapahtunut ja miten se koskettaa opiskelijaa?

Edustajisto hyväksyi kokouksessaan 28. tammikuuta vuoden 2010 hallitusohjelman ja antoi täten hallitukselle luottamuksensa ja valtuutuksen jatkaa yhteisten etujemme hoitamista kuluvan kalenterivuoden ajan. Hallitusohjelman voi halutessaan käydä katsastamassa HYYn sivuilta (http://www.hyy.helsinki.fi/suomi/81/doc/1131/) ja siitä voimme huomata, että HYY ottaa kantaa ja toimii laajasti monilla eri tahoilla ja yhteiskunnan osa-alueilla. Samaisesta paikasta voi myös käydä pällistelemässä ketä siellä Uudella ylioppilastalolla istuu meidän asioitamme hoitamassa (http://www.hyy.helsinki.fi/suomi/66/). Hallitushan koostuu tänä vuonna poliittisesta kombosta, jossa ovat edustettuina niin ainejärjestöläiset, osakunnat, Sitoutumaton Vasemmisto, HYYn vihreät, ruotsikielisten ainejärjestöjen Snäf kuin kv-opiskelijoiden Tsemppi-groupkin.

Valiokunnat, joita HYYstä löytyy monta ja moneen eri tarkoitukseen ovat niin ikään aloittaneet toimintansa vuodelle 2010. Valiokuntatyöskentely on avointa joka ikiselle ylioppilaskunnan jäsenelle, eli kaikille Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille ja mukaan voi liittyä ympäri vuoden. Työskentely on letkeää ja rentoa, eikä aikaisempaa kokemusta vaadita, aito (tai miksei epäaitokin) kiinnostus asiaa ja aihetta kohtaan riittää mainiosti mukaan lähtemiseen. Valiokunnat ovat myös mitä mainioin tapa tutustua poikkitieteellisesti muiden alojen opiskelijoihin, sekä saada ajankohtaista tietoa itseä kiinnostavilta tahoilta. Joitakin valiokuntia mainitakseni löytyy oma toimielimensä muun muassa tuutoritoiminnalle, järjestötoiminnalle, kansainvälisille asioille sekä koulutuspolitiikalle. Tiesittekös muuten, että viimeisenä mainitun tuoreena varapuheenjohtajana toimii oma peducalaisemme, allekirjoittaneen kanssa Peducan HYYstä ja edunvalvonnasta vastaava, Reetta Nurmi?

HYYn toimintatalouden rahoista huolehtiva talousjohtokunta puolestaan odottelee innolla helmikuun loppua, johon mennessä järjestöjen tulee palauttaa toiminta-avustushakemuksensa, jotta rahaa toimintaan päästään jakamaan. Kuulostaa hemmetin tylsältä, mutta liittyy itse asiassa suoraan meihin kaikkiin. Järjestöt, joiden joukossa ihana Peduca, saavat rahaa mm. toimintansa määrän ja laadun mukaan. Jokainen peducalainen onkin erinomaisen tervetullut ja toivottu kasvo suunnittelemassa ja toteuttamassa yhteistä toimintaa tai ihan vain osallistumassa yhteiseen toimintaan. Se, että järjestämme mielenkiintoista toimintaa, joka saa ihmiset osallistumaan tuo itse asiassa meille lisää rahaa ja resursseja vielä parempaan toimintaan ja siihen tarvitaan ihan jokaista! Mainiona väylänä tähän toimii vaikkapa Peducan S&M ilta maanantaina 22.2.!!

Tulevina isoina juttuina HYYn piirissä ovat esimerkiksi tuleva Ylioppilaslehden uuden päätoimittajan valinta maaliskuussa sekä ensi vuoden talouden kehyksen vahvistaminen huhtikuussa. Niistä lisää sitten lähempänä :)

Marina

P.S. Muistathan pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien laskiaisriehan Ullanlinnanmäellä huomenna 16.2. klo 12-16, sieltä voi sitten bongata vaikkapa ne HYYn hallituslaiset...

sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Strategisen johtamisen ruokalista yliopistolaisille: keppiä ja porkkanaa














Aina roiskuu kun rapataan. Suomalainen yliopistojärjestelmä rapattiin viime vuoden aikana yliopistojohtajiemme marssikäskytyksen mukaisesti ennätystahdissa, tavallisten opiskelijoiden ja työntekijöiden voimakkaasta vastustuksesta huolimatta. Uudistuksen läpiajossa porkkanana mainostetut lupaukset loistavat poissaolollaan, ja sen sijaan tarjolla on sitä perinteistä: keppiä. Irtisanomisneuvotteluja Oulussa, uhkailua määrärahojen leikkauksilla (tämä tuttua myös Siltavuorenpenkereellä) sekä keskitettyä valtaa ja "johtajien keskinäistä verkostoitumista".  Helsingissäkin hallintomme päämäärä on selvä: "yliopisto tiivistää vuorovaikutustaan ulkoisten sidosryhmien ja etenkin elinkeinoelämän kanssa".

Maanantaina Oulun yliopistolaiset marssivat ulos työpaikoiltaan, vastalauseena yliopistouudistuksen myötä liki välittömästi alkaneisiin, yli tuhannen ihmisen työpaikkoja koskeviin tehostamisneuvotteluihin. Oululaiset saivat kerrankin tuekseen myös yleensä niin leppoisan ja valtaan luottavaisen opettajien ammattiliitto OAJ:n, joka ilmaisee tukensa tiedotteessaan: "Luottamus yliopistouudistukseen romuttumassa". 
Oulun yliopiston hanke ajaa toimiva ja perinteikäs Kajaanin yksikkö alas osoittaa, että koulutus- ja sivistystoiminta on yhä kiinteämmin kytketty markkinatalouteen ja suhdanteiden vaihteluun. Ei ole sattumaa, että […] suunnitellut vähennykset kohdistuvat vahvasti opetus- ja kasvatusalaan, joka ei kerää ulkopuolista rahoitusta siinä määrin, kuin monet elinkeinoelämää suoremmin kiinnostavat alat
Liitutaululla liehuu solidaarisuuden, välittämisen ja tasa-arvon lippu 24/7, mutta maanantaina se liputtaa kohti pohjoista: isoa kättä oululaisille!
--
Antti

lauantai 13. helmikuuta 2010

Liitutaulu kokkaa: Pasta con broccoli & paahdettu porkkanakeitto













Liitutaulu esittelee Club Vegestylezin (bikam a fän!) uusimpia herkkuja. Makoisassa illanvietossa kokattiin moniosainen, suolaista ja makeaa yhdistellyt illalliskattaus suuren maailman tyyliin, ja Liitutaulun ohjeilla onnistuu kotikokkailu - yhdistele vapaasti! Kuten Italiassa sanotaan: "L'appetito vien mangiando" - Vegestylez jatkaa varmasti pian, tervetuloa omien herkkuvegereseptien kanssa kokkailemaan!


Pasta con broccoli

-125g pastaa per ruokailija. (suosittelen Barillaa tai Galloa)
-yksi iso/kaksi pientä parsakaalta per 500g pastaa
-valkosipulia ja sipulia omien mieltymysten mukaan
-suolaa ja mustapippuria

Leikkaa parsan varresta muutama sentti kovaa osaa pois, katko oksat irti, kuori jäljelle jäänyt varsi ja pilko se 2cm paksuiksi paloiksi. Keitä parsaa suolavedessä (n.1rkl suolaa) 15-20min. Kun parsa pehmenee kattilassa, voit pilkkoa sipulin ja valkosipulin ja alkaa kulottaa niitä pannulla. Kun ne ovat saavuttaneet kauniin ruskean sävyn, siirrä parsaa ja sen keitinvettä pannulle (n.yksi loraus keitinvettä/2parsan oksaa). Valitse kattilasta pehmeimmät parsat ensin ja anna varren kovempien osien vielä pehmittyä. Kun kaikki parsa on siirretty pannulle, täytä parsakattila täyteen vettä (hyödynnä myös loput parsan keitinvedestä, siinä on makua) ja laita pasta tulille. Muista laittaa keitinveteen 2RKL suolaa! Kun pasta kypsyy, painele parsa pannulla mössöksi ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Kun Pasta on pisteessä aldente, kaada vesi pois ja parsakastike pastan sekaan. Vot, ruoka on valmista!

Terveysintoilijoille: liian moni hukkaa mahdollisuutensa nauttia maukkaasta pastasta pihistelemällä suolan määrässä. Vedessä olevasta suolasta kaikki ei imeydy pastaan, joten liian suolaisesta spagetista ei ole pelkoa. Lisäksi, kun pasta on hyvin maustettu, siihen ei tarvitse lisätä epäterveellistä öljyä!

Paahdettu porkkanakeitto

4 henkilölle

1kg porkkanoita
4 sipulia
3 rkl oliiviöljyä
2 tl mustapippuria
2-3 tl jeeraa eli juustokuminaa
n.8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 dl Soija - tai ruokakermaa
(suolaa mikäli tarvitsee)

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja paloittele porkkanat ja sipulit reiluhkoiksi paloiksi. Aseta palat leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita öljy ja mausteet keskenään ja sekoita kasvisten joukkoon. Paahda uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Kiehauta vesi kattilassa, lisää liemikuutiot. Kaada paahdetut kasvikset veteen ja siirrä kattila liedeltä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Siirrä kattila takaisin liedelle, lisää ruokakerma ja kiehauta.Lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa leivän ja hyvän seuran kanssa!

--
Antti

perjantai 12. helmikuuta 2010

Peducalehti 01_10 tulilla!



Opiskelijajournalismin vaarallinen jättiläinen julkaisi eilen vuosikymmenen ensimmäisensä, erittäin hyvien ystävien seurassa! Viina, puolukat ja livemusiikki siivittivät fiilikset kattoon ja pidemmälle. Peducalehti 01_10 on noudettavissa opiskelijatila Conddoorista ja magasiini on ladottu myös bittikuntoon, ja luettavissa halvasta lehtihyllystä!

// Lehti
http://issuu.com/peducalehti/docs/0110

// Kuvat
http://www.dropbox.com/gallery/457512/1/Peducan%20kuvat/2009-2010/Lehden%20julkkarit%2011.2.?h=699e29

--
Peducalehden toimitus

torstai 11. helmikuuta 2010

S&M:ää ja leffan katselua



S & M

Villiä menoa..
Haluatko mukaan järjestämään Peducan huvitapahtumia? Haluatko tietää mitä kaikkea hauskaa AKTI suunnittelee bilettäjien päänmenoksi? Onko sinulla uusia idoita tapahtumiin?
Kiinnostaako päästä mukaan AKTIn toimintaan?

..ja tiukkaa asiaa ... Reilua ja avointa..
Peduca koordinoi opiskelijaedustajahakuja eri työryhmiin ja toimikuntiin LO- ja KT-koulutuksissa. Välillä aikataulu on kiireinen ja selvää kriteeristöä sille, millä perustella paikat täytetään, kun hakijoita on useampia. Nyt on aika luoda selkeä kriteeristö, jotta hakijat tietäisivät, millä perusteella tulevat / eivät tule valituksi. Millaiset ominaisuudet ovat tärkeitä opiskelijaedustajille?

 Yhteisöllistä..
Peducalla on noin 630 jäsentä. Jäsenmäärä on ollut laskussa viime vuosien aikana. Vaikka jäsenmaksu on vain nimellinen (6€/6 vuotta), läheskään kaikki toimintaan osallistuvat tai muuten Peducan järjestämästä toiminnasta hyötyvät, eivät ole liittyneet jäseneksi.
Miten jäseneksi liittyminen voitaisiin tehdä jokaiselle kannattavaksi?

..ja avartavaa!
Elokuva Luokka (2008) on ranskalainen yhteiskunnallisesti tiedostava elokuva, jonka teemoja ovat opettamisen ja kasvatuksen taito sekä ennen kaikkea monikulttuurisen yhteiskunnan ongelmat.
Leffaa katsellaan illan sopivassa vaiheessa yhdessä.
Tule paikalle ideoimaan! S&M-illoissa toimimme ryhmissä, osallistu siihen mistä itse tykkäät, kerro mitä sinä haluat.

Suuhunpantavaa tarjolla nyyttärimeiningillä.

- Suvi

tiistai 9. helmikuuta 2010

LO-opiskelijoiden Torikokous 24.2. klo 16 @ Conddoori


Luokanopettajakoulutuksen tutkintorakenteen uudistus lähtee pian ryminällä käyntiin. Miten Helsingin Yliopiston luokanopettajankoulutusta pitäisi mielestäsi uudistaa?


Kasvatuspsykologiaa, erityispedagogiikkaa ja monikulttuurisuutta kaikille?
Lisää taideaineita ja ryhmäopetusta?
Praktikumi jo kandiopintoihin?
Yhteiskunnallis-historiallista näkökulmaa?
Käytännön vinkkejä opettajan työhön?
Tutkimus lähemmäksi opiskelijoita?
Pois etenemisesteet ja poissaolokontrolli?
Pakollista yhteisen opintopolun seuraamista?
Moniammatillista yhteistyötä?
Integroituja ainedidaktiikan kursseja?


Tule paikalle yhdessä rakentamaan opiskelijoiden tavoitteita uudelle tutkintorakenteelle 2011-!

Viime vuonna LO-koulutuksen johtajana toiminut Jukka Rantala on alustavasti lupautunut tulemaan paikalle kertomaan meille, miten tutkinnon uudistustyö käytännössä etenee ja millaisia uudistuksia sinne on jo nyt lähdetty pohtimaan.

Tämä tapahtuma löytyy myös Facebookista!

-Suvi

maanantai 8. helmikuuta 2010

Pulaa tietokoneista vai suorapuheisuudesta?













Yksi opiskelijoita nyppivä ikuisuusongelma tuntuu olevan vapaiden tietokoneiden puute erityisesti minervassa ja aleksandriassa. Erityisesti  kello 12-17 välillä vapaan koneen löytäminen on pieni lottovoitto. Missä piilee ongelma? Minervassa tietokoneluokkia on muutettu opetustiloiksi joka osaltaan lisää konepulaa. Suurin ongelma taitaa kuitenkin olla lukitut koneet.

Aleksandriassa tietokoneita on viidessä kerroksessa, eli kaiken järjen mukaan koneita pitäisi riittää halukkaille. Jokaisen koneen ruudulla teksti kertoo "koneen voi lukita 20 minuutiksi jolloin tulee jättää lappu lähtöajasta. Tämän ajan jälkeen kone vapautetaan pyynnöstä muille käyttäjille". Kirjastohenkilökunnan mukaan koneita pyydetään kuitenkin äärimmäisen harvoin vapauttamaan muiden käyttöön. Harvoin koneen edessä edes on mitään lähtöaikaa ja koneet seisovat tuntitolkulla odottamassa käyttäjän palaamista lounastauolta tms.

Nopein ja tehokkain lääke konepulaan olisi opiskelijoiden luopuminen käytännöstä "lukittu kone on yhtä kuin varattu kone". Uskon, että tästä kirjottamattomasta säännöstä luopuminen lisäisi vapaiden koneiden määrää huomattavasti, ja pikkuhiljaa opiskelijat oppisivat oikeasti kirjoittamaan lähtöaikansa lapulle ja varaamaan konetta aidosti siksi aikaa kun työskentelee sillä.

Vaan kuka haluaisi olla ensimmäinen käytännön muuttaja?

----

Erna

torstai 4. helmikuuta 2010

Suuruudenhullu julkistuscocktail esittelee Peducalehden 01_10













Peducalehden toimitus on ollut pakkasten ajan verkkohiljaisuudessa, mutta tämä on tyyntä jollaista esiintyy vain ennen - kyllä - kaikkien aikojen parasta lehteä. Läpi Euroopan ja jopa Atlantin valtameren molemmin puolin liikkunut toimitus on hionut vuosikymmenen ensimmäisen lukupaketin huumaavaksi kokonaisuudeksi, jollaista ei yksinkertaisesti ole ennen koettu. Vapaampi. Vaarallisempi. Peducalehti.

Peducalehden uusi vuosikymmen alkaa ensi torstaina klo 15.15 Conddoorissa taianomaisella, suuruudenhullulla julkistuscocktailjamboreella (fb-event on jo online). Ohjelmassa rentoa musiikkia, juomaa, hyviä ihmisiä ja jatkoina relailua palkitun dokumenttielokuvan äärellä, jonka aiheena aikamme hallitseva instituutio, korporaatio.

Kaikki Liitutaulun lukijat ystävineen ovat tervetulleita, all are welcome!

--
Peducalehden toimitus

Liitutaulu kokkaa: Linssipataa ja Pinaattipiirakkaa














Peducalaiset aloittivat muutama viikko sitten kasvisruoan kokkailun nyyttärimeiningillä, ja Club Vegestylez jatkaa jälleen tällä viikolla. Nettijatkoja on mahdollista harrastaa myös oman hellan äärellä kun kokkausten reseptejä raapustetaan digiliidulla Liitutaululle muistiin. Nyt ohessa edellisen kokkaussession herkkuja, linssipataa ja pinaattipiirakkaa, s'il te plaît!


Dhal-intialainen linssipata

n.4-5 annosta

2 sipulia
loraus oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
2-3 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
5-6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl punaisia linssejä
1-2 tl raastettua inkivääriä
ripaus sambal oelekia tai chilia
4 rlk tomaattimurskaa tai
4 hienonnettua tomaattia

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuulota niitä öljyssä pehmeäksi ja lisää loppuvaiheessa garam masala, juustokumina ja kurkuma.Huuhtele linssit. Lisää vesi, kasvisliemi, inkivääri, linssit, sambal oelek ja tomaattimurska tai tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla n. 10 min kunnes linssit ovat kypsiä. Tarjoa lisäkeenä riisiä tai Couscousia ja esim. maustamatonta jugurttia.


Testauksen kautta kannattaa kokeilla mausteiden suhdetta, itse tykkään laittaa vähän ohjetta enemmän mausteita. Ainoastaan sambal oelekin kanssa kannattaa olla varovainen jos käytät ensimmäistä kertaa, tahna on todella vahvaa. Padan voi myös muuttaa helposti herkulliseksi linssikeitoksi lisäämällä kasvisliemen määrää.

Fetapinaattipiirakka

Pohja:

3 rkl kylmää vettä
100 g margariinia
2 1/2 dl jauhoja (puolet vehnä- ja puolet ruisjauhoja)
1/2 tl suolaa

Täyte:

valkosipulia maun mukaan
1 punasipuli
auringonkukansiemeniä
1 ps pakastepinaattia
fetaa

"Munamaito" ilman munaa:

1 dl kermaa
puolikas purkki tuorejuustoa (pippurimaku sopii hyvin)
juustoraastetta
pippuria
suolaa
päälle tomaattia

Valmista pohja sekoittaen kaikki ainekset yhteen. Muotoile pohja vuokaan ja laita se jääkaappiin hetkeksi. Paista valkosipuli ja sipuli ja lorauta hieman valkoviiniä (jos sitä siis löytyy ruokaan laitettavaksi). Lisää auringonkukansiemenet ja paahda hyvin. Lado täyteainekset piirakkapohjan päälle. Valmista "munamaito" sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin ja kaada se piirakan päälle. Pinnalle vielä pippuria ja tomaattiviipaleet. Avot!


--
Antti

Hae yliopistokollegioon!

Yliopistokollegion opiskelijajäsenet valitaan helmikuussa 2010.  Yliopistokollegio on yliopistolain mukainen hallintoelin, jonka tehtävänä on päättää yliopiston hallituksen jäsenmäärästä ja toimikaudesta, valita yliopiston hallituksen ulkopuoliset jäsenet, vahvistaa yliopiston tilinpäätös ja myöntää vastuuvapaus yliopiston hallitukselle ja rehtorille, valita kansleri sekä keskustella merkittävistä koko yliopistoa koskevista
asioista.

Käyttäytymistieteellisellä tiedekunnalla on haettavana 1 varsinainen ja 1 varapaikka. Opiskelijajäsenten ja –varajäsenten toimikausi alkaa 1.3.2010 ja kestää kaksi vuotta.

Vaalin ehdokasasettelu alkoi maanantaina 1.2.2010 klo 10.00 ja päättyy torstaina 11.2.2010 kello 12.00. Tarkemmat tiedot vaaleista ja ehdolle asettautumislomakkeet löytyvät HYY:n sivuilta: www.hyy.fi/hallintovaalit

Lomakkeet tulee toimittaa ylioppilaskunnan keskustoimistoon (Mannerheimintie 5 A, 2. krs.). Mikäli hakijoita on sama määrä kuin paikkoja , HYY hyväksyy ehdokkaat vaaleitta. Mikäli hakijoita on enemmän kuin paikkoja ,valinta tehdään verkkovaalina tiistaina 23.2. ja keskiviikkona 24.2.2010 klo 9-19 välisenä aikana.

Mikäli haluat kokemusperäistä lisätietoa kollegion opiskelijaedustajana toimimisesta , voit kysyä sitä Käyttiksen viime vuoden edustajalta Otto Ripatilta:otto.ripatti@helsinki.fi

Toivoisin, että ilmoitat ehdokkuudestasi myös minulle, jotta tiedämme Conduksessa ketkä ovat paikkaa hakeneet. Minuun voi olla myös yhteydessä mikäli sinulla on kysymyksiä vaaleista tai ehdolle asettautumisesta.

Ystävällisin terveisin,

Erna Lindberg
Peducan edunvalvontavastaava (KT) , Conduksen kopo-jaoksen pj

maanantai 1. helmikuuta 2010

Missasitko Docpontit - ei hätää Doc Lounge pyörii koko kevään!

Todennäköisesti  kaikki Peducan blogia lukevat eivät ole sydänjuuriaan myöten hurahtaneet dokumentteihin, mutta jos kaipaat vaihtelua finnkinon leffatarjotaan, suosittelen suuntaamaan Doc Loungeen. Miljöönä toimii ihastututtava baari-leffateatteri-yhdistelmä Dubrovinik (Coronan alakerta, Eerikinkatu 11) ja liput ovat viiden euron luokkaa.Doc Lounge -klubit pyörivät joka kolmas keskiviikko eli: 3.2., 24.2., 17.3., 7.4., 28.4. ja 19.5.

Lisätietoa :http://doclounge.se/helsinki/info

Ps. Lupaan että tämä on viimeinen dokkari-aiheinen blogikirjoitus minulta :)

- Erna