tiistai 23. joulukuuta 2008

Musta tuntuu - yliopistouudistus

Näin vuoden päätteeksi halusin nostaa vielä kerran aiheeksi yliopistouudistuksen aiheuttamat rakenneuudistukset tiedekunnassamme. Jos ensimmäisen lauseen jälkeen alkaa otsasuoni nykiä, olet todennäköisesti istunut kanssani useat tiedekunnan , opiskelijoiden ja henkilökunnan " keskustelutilaisuudet" ,jotka ovat kerta toisensa jälkeen melko samanlaisia. Jos et ole, kerron nyt miksi otsasuoni nykii.

Keskustelutilaisuudet lähtevät aina siitä, mikä on yliopistouudistus. Prosessin etenemisen päivittäminen on toki tärkeätä, mutta onko tosiaan tarpeellista käydä läpi joka kerta uudistuksen lähtökohdat ja sen sisältö tilaisuuksissa ,joiden tarkoitus on tarkastella eri laitosrakennevaihtoehtoja ja oikeasti edetä niiden kanssa? Uudistuksen pääkohdat ovat kaikkien nähtävillä esimerkiksi almassa, opetusministeriön sivuilla ja lukuisissa muissa foorumeissa. Näiden lisäksi on ollut erilaisia tilaisuuksia jotka on otsikoitu " mikä on yliopistouudistus" joissa voi käydä tutustumassa siihen , mitä uudistus sisältää.

Toiseksi, tiedekuntamme rakennetta koskevaa keskustelua käydään yksilötason mielipiteillä, eikä argumentaatio näin ollen perustu yhteenkään tutkimukseen eri vaihtoehtojen toimivuudesta. Minusta on kummallista , että tiedekunnassamme , jossa on monia päteviä organisaatiotutkijoita, ei ole käsittääkseni perustettu minkäänlaista työryhmää edes kartoittamaan eri mallien plussia ja miinuksia (eli soveltuvuutta tiedekuntaamme).

En suinkaan tarkoita tällä sitä, että tietty malli tulisi hyväksyä pelkästään jonkun työryhmän selvityksen perusteella, mutta ilman tutkimukseen pohjaavaa tietoa näyttää siltä kuin keskustelu rakentuu tyyliin " meidän laitokselle parasta " ja " mun fiilis on tällainen". Jokainen siis tuijottaa omaa napaansa, eikä keskustelu perustu muuhun kuin fiilikseen ja joihinkin laitosten tunnuslukuihin.

Tutkimusta/ selvitystä on tietysti hankala tehdä monestakin syystä. Emme tiedä vielä johtosääntöä, tutkimukseen pitäisi vapauttaa tiedekunnan tasolla resursseja ja johtopäätökset olisivat aina jostain näkökulmasta (taloudellinen, hallinnollinen, sisällöllinen) käsin rakennettuja. Ja lisäksi on hirveä kiire.

On kuitenkin kummallista , että tiedekunnan johto painottaa keskustelutilaisuuksissa organisaatiouudistuksen pohdinnan tärkeyttä, mutta ei käytännössä priorisoi sitä esimerkiksi asettamalla tutkimusryhmää. Eikö tiedekuntamme perustukaan tutkimuselliseen tietoon?

Nämä pohdinnat syntyivät AKK:n kopojaoksen keskusteluissa, joten kannatan vahvasti kriittistä keskustelua opiskelijoiden välillä myös tiedekuntamme toimintakulttuuria kohtaan. Siihen ei tarvitse välttämättä mitään jaosta, nykäise vain opiskelukaveria hihasta ja uhraa pohdinnalle muutama minuutti tai käy keskustelutilaisuuksissa.Ensi vuonna niitä on varmasti tulossa lisää.

Tämä oli viimeinen avatuminen koulutuspolitiikasta tältä vuodelta.Ensi vuonna lisää uudella energialla :) Kiitos kun jaksoit lukea ja rauhallista joulua !

Erna

1 kommentti:

 1. Minua tässä yliopiston uudistumis keskustelussa nyppii lähinnä se, että riviopiskelijoilta halutaan mielipidettä sellaiseen asiaan, josta ei käytännössä voi tietää mitään. On sitten sitä tai tätä mieltä, on saman tekevää miten on päätökseensä päätynyt, sillä mitään eksaktia tutkimustietoa siitä, miten kukin malli toimisi ei löydy. Kuten Erna jo totesitkin.

  Tulee hiukan sellainen olo, että ollaan hyppäämässä kallionkielekkeeltä tietämättä mitä vastassa odottaa, koska pohjalla ei ole käynyt kukaan. On samantekevää mistä kohdasta kukin haluaa hypätä, ts. "kenen" kanssa yhdistyä, sillä voimme esittää vain arvailuja siitä, miten kukin malli tulisi toimimaan.

  Asiassa tarvittaisiin siis meitä pätevämpiä asiantuntijoita, juuri sellaista tiimiä jota Erna peräänkuuluttikin.

  Onko nyt todellakin niin, että tällaisen tiimin perustamiseen ei yliopistolla löydy resursseja?

  Olisi siis nostettava katse omasta navasta ja suunnattava se kohti tulevaisuutta. Minkälainen laitos rakenne palvelisi meitä? Minkälainen on se tulevaisuuden fuusioituminen jonka näkisimme vievän opetusta ja tutkimusta haluamaamme suuntaan?

  Hyvin uudistavaa joulua minunkin puolestani, itse kullekin ;)

  VastaaPoista