Eduskuntavaalit ovat taas ovella. Tarkemmin sanottuna 17.4.2011. Vaalihuumaa tulee joka tuutista, puolueet ovat kaduilla ja mediassa vahvasti esillä.
Vaikeampi on löytää poliittista analyysiä ymmärrettävässä muodossa siitä mitä on tehty, millaisena nykyinen tilanne nähdään ja miten tähän hetkeen on tultu. Tähän tarkoitukseen ajattelin laittaa muutaman poiminnan taiteen piiristä tarkastella asiaa.
Ensimmäisenä on ryhmäteatterin Eduskunta - näytös. Teatteriesitys oli mielestäni avartava kuvaus viime hallituskauden toiminnasta. Esitykseen on upotettu myös yleissivistäviä tietoiskuja siitä, mitä tarkoitetaan perusturvalla, tietyillä komiteoilla ym. Esitys liittyi vahvasti tämänhetken ongelmien esiintuomiseen. Soisin näkeväni yhtä ajankohtaisia esityksiä laajemminkin teatterin piirissä.
Olin myös valtavan mielissäni siitä , että Peduca järjesti myös ryhmäreissun esitykseen. Jos missasit ryhmäekskun , huhtikuun esitysajat ja lisäinfoa voit nähdä täältä.
Toinen mienkiintoinen kuvaus nykyajasta on talkoovoimin tehty dokumentti Ajan Henki. Törmäsin dokumenttiin viime lauantain sosiaalifoorumilla ja se on ilmaiseksi katsottavissa tuosta linkistä. Dokkarissa kuvataan hieman laajemmin Suomen ja maailman nykytilannetta, arvoja, epäkohtia ja visioita tulevaisuudesta.
Kumpaakaan kuvausta ei tietenkään kannata purematta niellä. Niinkuin valtamediassakin, teokset ovat tehty tietystä näkökulmasta ja tiettyjen arvojen ja näkemysten pohjalta. Teoksista voi kuitenkin löytää esimerkiksi kysyttävää ehdokkaille ja pohtia omaa suhtautumista yhteiskunnallisiin kysymyksiin.
Loppukaneettina kehotan vielä tutustumaan puolueiden vaaliohjelmiin. Useimmilla puolueilla on niihin kirjoitettu mm. millaisena he näkevät kasvatuksen ja koulutuksen roolin ja kehitysvision yhteiskunnassa. Tämä on ainakin itselleni kasvatustieteilijänä melkoisen tärkeä kohta äänestyspäätöstä tehtäessä.
Äänestämisen todellisesta vaikutuksesta yhteiskuntaan voi olla montaa mieltä, mutta ainakin yksi asia on tilastollinen fakta; keski-ikäiset ja sitä vanhemmat äänestävät jokatapauksessa. Tästä voi kukin vetää omat johtopäätökset , millaista rakennetta se tarkoittaa ja mille ikäryhmälle kansanedustajat kokevat olevansa vastuussa, mikäli nuoret aikuiset jättävät äänestämättä.
Pohdiskelevaa ja aurinkoista kevään jatkoa!
- Erna
lauantai 9. huhtikuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti