torstai 25. maaliskuuta 2010

Opiskelijatilaseikkailu 2009-2010













Viime syksynä pieni opiskelijoiden joukko kutsui tiedekunnan johdon opiskelijatilaan, joka oli juuri valmistunut vuosien remontista. Tavoitteena oli pitää tila opiskelijoiden käsissä ja juonia tiedekunnalta videotykki, äänentoistokamat, lisää tietokoneita ja valkokangas käyttöömme. Yöpymisestä, kalliista laitteista ja dokaamisesta oltiin kovasti huolissaan, mutta vauhdikkaan argumentoinnin jälkeen homma oli paketissa. Muutamien mutkien ja sähköpostien kautta laitteet lopulta saatiin, ja opiskelijatilaa käytetään lukupiireihin, suunnittelusessioihin, kouluduuneihin, leffailtoihin ja aika moneen muuhun.

Conddoorin sisustus on vielä kesken, mutta nyt seinille saatiin suuria vedoksia tiedekuntamme opiskelijoiden valokuvista. Pedagogisessa kahvilassa vieraillut, chicagolainen taidekasvatusprofessori Therese Quinn lahjoitti opiskelijoille tyylikkäät alkuperäisvedokset chicagolaisen taiteilijan teoksista, jotka ripustettiin takaseinään. Valaistus kaipaa vielä hyviä idiksiä. Takatilan kolkon laitosvalaistuksen saa pois päältä, joten tunnelmavalaistus on mahdollinen. Kaikki stylet ja ylimääräiset lamput voisi ottaa yhteisen tilan käyttöön – uudet varjostimet voi tehdä vaikka porukassa.

Ideoita voi heittää Peducalehteen, ainejärjestöille, tiedekuntajärjestölle – homma etenee upeimmin, kun toimeen ryhtyy itse.

--
Joona-Hermanni

 

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Valtaaminen ja mielenosoittaminen on kuvina













Maksuttoman koulutuksen puolesta pidettiin ääntä viime viikolla, kuvat löytyvät Peducan kuvagalleriasta. Seuraavan kerran opetusministeriön virkamiehiä, elinkeinoelämän lobbaajia ja kansamme edustajia muistutetaan koulutuksen tasa-arvosta 21.4.

--
Joona-Hermanni

Lyijärigalleria

Linkitin aiemmin eleganttiin piirto-ohjelmaan, Harmonyyn. Ohessa on Liitutaulun lukijoiden visuaalista vapautta.















Unknown
[Valtteri Vääri]











I need you to stop
[Mirjami Järnefelt]


--
Joona-Hermanni

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Helsinki juhlii vapaata koulutusta













Liity seuraan keskiviikkoiltana kun kaupunki nostaa maljan vapaan opiskelun kunniaksi, ja juhlii vapaata opiskelua ja elämää musiikin, keskustelun, elokuvien ja rakkauden voimalla. Toimeentuloa kaikille, vapaa opiskelumahdollisuus jokaiselle ja parempi huominen tänään - tervetuloa!

Ohjelmassa mm.
• Juhlapuheita ja humua
• Virvokkeita ja musiikkia
• Miekkariaskartelu-työpaja – Varustaudu torstain Opiskelijarähinään
• Hattupaja (ota yo-lakkisi mukaan!)
• Yönäytöksessä eläviä kuvia barrikadeilta ja niiden takaa
• Tonni käteen! -työpaja.

Illan musiikillisesta annista huolehtii Dj Marcos Almeyda (Autogestion Project) ja Dj Cybred.

Tapahtuma Facebookissa:

Tarkka versio julisteesta printtailuun ja jakoon kavereille:

--
Antti

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Mielenosoitusbiisit TOP3



Torstaina 18.3. klo 12 opiskelijat osoittavat mieltään. Ihmisen historian parhaat miekkaribiisit ovat:

1. Rolling Stones – Street Fighting Man
2. Rage Against The Machine – Sleep Now In The Fire
3. Michael Jackson – Earth Song

--
Joona-Hermanni

Piirrä














Tietokonemaailma on muuttumassa kummalliseksi. Monet uudet päheät ohjelmat pyörivät täällä netissä, eivätkä enää omalla tietokoneella. Uusi piirto-ohjelma Harmony toimii uusissa standardeja kunnioittavissa internetselaimissa (= ei Internet Explorer), ja on kokeilemisen arvoinen!

Piirrä.

Aikaansaannoksia voi lähettää sähköpostiimme, parhaimmistoa päässee Liitutaululle! [peducalehti@gmail.com]

--
Joona-Hermanni

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Maksuton ja omaehtoinen koulutus kiitos!

Terveiset tiedekuntasektorin edunvalvonnasta!

Jatkoa edelliseen blogikirjoitukseen: Conduksen hallitus julkaisee pamflettikirjoituksen tasa-arvoisen ja maksuttoman koulutuksen puolesta.Hyal, Humanisticim ja Limes ovat tehneet myös omat kirjoituksensa aiheesta. Pamfletti on jaossa ensi viikolla Penkereellä, ja omansa voi noukata esimerkiksi Conddoorista.

Kirjoitus on luettavissa myös Conduksen kopoblogista :http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=4584780065211729552

Suunnitteilla on myös tiedekuntajärjestöjen yhteinen julkilausuma, joka lähtee piakkoin kommentikierrokselle käyttiksen ainejärjestöille.

Nyt on aika reagoida. Tulkaa mukaan 18.3 klo 12 senaatintorille.

Terkuin,
Erna
Conduksesta ja Peducasta

keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

18.3. on rähinää













18.3. klo 12 suomalaiset opiskelijat näyttävät, ettei opiskelun maksullisuus ole ookoo. On nastaa, jos lähdet mukaan hyvän fiiliksen mielenosoitukseen, naputtelemaan sähköpostia opetusministeriöön ja levittämään sanaa eteenpäin. Epäilijöille – mielenosoituksilla saatiin Suomeen mm. yleinen äänioikeus & lapsilisät, ja nyt puolustetaan jo saavutettuja etuja!


--
Joona-Hermanni

maanantai 8. maaliskuuta 2010

Liitutaulu globalisoi maailmaa



















Liitutaulu kerää tasaisesti lukijoita muun muassa Venäjällä ja Espanjassa. Ruotsi on tiputettu helmikuussa mitalisijojen ulkopuolelle. Lista on peräisin Google Analytics-seurantaohjelmasta ja trendi on selvä – kosmopoliitin opiskelijablogin Liitutaulun lukijakunta on myös maailmalla.

--
Joona-Hermanni

Vegestylez vol. 2 on filmillä




Ekologisen & eettisen ruoan ystävät, Club Vegestylez, on nyt myös Peducalehden TV-kanavalla. Tsekkaa meininki, ja tule mukaan!

--
Joona-Hermanni

sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

"Maksuton koulutus ei riitä"













Sitoutumattoman vasemmiston Vuokko ja Katri kirjoittavat sitoutumattoman vasemmiston blogissa lyhyesti ja tarkkanäköisesti siitä, mihin keskustelussa maksuttomasta koulutuksesta kannattaa seuraavaksi suunnata.
Kaikki ei ole hyvin riippumatta lukukausimaksuista. Suomi ei ole luokaton yhteiskunta, jossa kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet koulutukseen ja sivistysyliopisto on elitistinen ideaali, jota ei ole koskaan ollutkaan. Sivistysyliopistoajattelu näkee yliopiston yhteiskunnasta erillisenä saarekkeena, joka takaa tieteen vapauden sen seinien sisälle päässeillä valiokansalaisille, mutta sulkee muut ulos. Sen sijaan, että pidämme kiinni epätosista ideaaleista, meidän pitää vaatia enemmän.  
(Maksuton koulutus ei riitä.) 
Suomi ei ole tasa-arvoinen hyvinvointivaltio, mutta jatkuvalla yhdessä tekemisellä siitä luodaan sellainen - ja horisontissa siintää vielä paljon enemmän: tasa-arvoinen, hyvinvoiva ja ihmeellinen maailma.

(tämänkertainen polaroid Minneapoliksesta - viime viikolla tuhannet rohkeat yliopistolaiset ympäri Yhdysvaltoja järjestivät maanlaajuisen mielenilmauksen julkisen, tasa-arvoisemman koulutuksen puolesta)

--
Antti

torstai 4. maaliskuuta 2010

Mistä näitä työryhmiä oikein tulee?

Muutama viikko sitten opiskelijoiden ja muiden koulutuspolitiikkaa seuraavien laskiaisen vietto sai ikäviä piirteitä opetusministeriön työryhmän julkaistua lausunnon, josta oli tulkittavissa pohdintaa koulutuksen maksullisuuden laajentamisesta koskemaan mahdollisesti myös suomalaisia opiskelijoita. SYL, Samok, HYY sekä monet muut opiskelijajärjestöt jyrähtivät nopeasti ja Facebookkiin perustetut ryhmät keräsivät nopeasti tuhansia jäseniä. SYL peräsi puolueilta selkeitä kannanottoja asiaan ja lähes kaikki suuret puolueet riensivätkin pesemään kätensä koko asiasta. Keskustapuolue ei tähän vaivaantunut, mutta pääministeri Vanhanen rauhoitteli kuitenkin opiskelijoita toteamalla, ettei tällaiseen suuntaan "ole otettu askeltakaan". Tilanne rauhoittui toistaiseksi, joskaan työ opiskelijajärjestöissä ei asian tiimoilta loppunut...

...ja eipä siinä mennyt kuin muutama viikko, kun seuraava pommi räjähti. Opetusministeriön toisen työryhmän lausunto vuosi julkisuuteen ja puhui uudella, karummalla kielellä: "Kaikille opiskelijoille tonnin lukukausimaksu." Kyllähän tätä varmaankin aavisteltiin, mutta että näin pian edellisen jälkeen? Eihän siitä todella ole kuin vajaat kolme viikkoa kun poliitikot kilpaa vakuuttelivat, ettei tällaista ole tulossa. Jälleen kerran sekä opetusministeri Virkkunen, että pääministeri Vanhanen ovat molemmat vakuuttaneet, ettei tällaista ole odotettavissa. Jännittävää sinänsä, etteivät poliitikot siinä tapauksessa selkeästi kykene kontroloimaan virkamieskuntaansa laisinkaan. Vaikka oliko se lopultakaan yllätys?

Koulutusmaksujen tuulimyllyjä vastaan taistellessa ei toki sovi unohtaa myöskään esityksiä opintoaikojen rajauksista ja mahdollisesta toisen tutkinnon maksulliseksi muuttamisesta. Viiden vuoden putkitutkinnolla ei alansa asiantuntijoita tuoteta. Rohkenen vahvasti myös epäillä sitä, syntyykö tappotahdilla opiskelevien, ylistressaantuneiden nuorten päässä niitä kuuluisia innovaatioita, joita markkinavoimat perään kuuluttavat...  Lisäksi validina pointtina tuotakoon esiin se, ettei tutkintoaikojen rajauksesta ole ehtinyt kulua kovinkaan pitkää aikaa. Olemassa ei siis ole näyttöä siitä, miten ne ovat valmistumisaikoihin vaikuttaneet. Uusia rajauksia siis tehdään ilman, että vanhojenkaan toimivuudesta on oikeaa tietoa.

Huolimatta maksuttoman koulutuksen tiimoilta saaduista poliittisten tahojen lausunnoista, ei ylioppilasliike aio ympäripyöreitä lausuntoja niellä, vaan jyrähtää entistäkin kovemmin, tällä kertaa toivottavasti myös minun ja sinun voimin!

SYL järjestää keskiviikkona 21.4. suuren valtakunnallisen mielenosoituksen maksuttoman koulutuksen puolesta. Käy tsekkaamassa fb-sivu
Lisäksi 18.3. on suunnitteilla "etkot", eli Opiskelijarähinä, joissa Helsinkiläiset opiskelijat kokoontuvat puolustamaan sivistysyhteiskuntaa jo etukäteen

Lähde siis sinäkin mukaan! Tehdään selväksi se, ettei sivistysyhteiskuntaa voi pitää pystyssä ilman tasavertaisia mahdollisuuksia itsensä kouluttamiseen ja sivistämiseen!

Marina

Työryhmä: Tonnin lukukausimaksu













Uusi yliopistolaki on ehtinyt olla voimassa pari kuukautta, ja siinä ajassa on yliopiston johto koulutettu Shellin johtokunnan hefen tietotaidolla, ehdotettu opinto-oikeuden rajoittamista ja pariinkin otteeseen ehdotettu erinäisiä lukukausimaksukokeiluja. Yliopiston henkilökunta on pakotettu lakkoilemaan, koska luvatuista työehtodiileistä ei pidettykään kiinni.

Facebookissa viriää useita ryhmiä ja näkökulmia uudistuksia vastaan. Tärkeintä on osoittaa mahdollisimman isolla joukolla päättäjille, että haluamme säilyttää koulutuksen maksuttomana. Omiin silmiini lupaavin mielenilmaus on Opiskelijarähinä, joka pidetään ympäri suomea 18.3. Tavoitteena on vaatia koulutuksen maksuttomuutta, ja hallituksen eroa. Tavoite on vanhojen hyvien aikojen mukaisesti (ja parlamentaaristen periaatteiden mukaisesti) simppeli. Jos Jäätteenmäki pakotettiin eroamaan yhden vahinkofaksin tähden, antaa oven laulaa tälläkin kertaa.

Helsingin meno ja meininki käynnistyy näillä näkymin klo 12 Senaatintorilta. Kokoontumisen ja mielipiteen ilmaisun vapaus kannattaa tällä kertaa käyttää hyväksi ja jättää luento tai sulkisvuoro väliin!

--
Joona-Hermanni

Penkereen opiskelijoille suunnattu työelämäpäivä 16.3!

Tervetuloa käyttäytymistieteellisen tiedekunnan opiskelijoille suunnattuun työelämäiltapäivään tiistaina 16.3.2010 kello 12.15-15 (-17) osoitteeseen Siltavuorenpenger 10, auditorio 1 (CV-klinikka tilassa 114)! Mukana on monenlaista ohjelmaa, jokaiselle jotakin-periaatteella.Iltapäivä sisältää myös kasvatustieteilijöille suunnatun osuuden.

12.15-13.00 Perustietoa työelämästä: mistä asioista hyvässä työsopimuksessa sovitaan, mitkä ovat työntekijän oikeudet hyvässä työsuhteessa ja miten työsuhteen saa päättää.

13.00-13.30 Specia: Kasvatustieteilijän työelämäosaaminen ja kasvatustieteen maisterien kokemuksia työllistymisestä. Miten hinnoittelen oman kasvatusalanasiantuntijuuteni ja mitä työnantaja odottaa kasvatustieteilijöiltä?

13.30-13.45 tauko

13.45-15.00 Työnhaun kanavat ja taidot - työhakemus ja CV kuntoon! Helsingin yliopiston Urapalvelut

kello 15.00-> CV-klinikka (tilassa 114) ja tarjoilua
 
ILMOITTAUTUMISET 10.3. MENNESSÄ*: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/19811/lomake.html


Mikäli osallistut CV-klinikkaan, lähetäthän CV:si etukäteen katsottavaksi Moodle:n kautta 10.3. mennessä: (http://www.ok.helsinki.fi/moodle).

Kirjaudu Moodleen omilla mikroverkkotunnuksillasi ja hae tiedekunnan kurssilistasta kurssi " Iltapäivä työsopimusten ja ansioluetteloiden parissa 16.3.2010".

Terkuin,
Erna





 

tiistai 2. maaliskuuta 2010

Räjähtävän opiskelijafestarin suunnittelusessio













Autoton Kampus Festival on rock-musiikista ja maapallosta kiinnostuneiden yhteinen progis. Huhtikuun lopulla Siltiksen parkkis tyhjenee autoista, ja kitarat kytketään vahvistimiin. Festarin suunnittelu alkaa keskiviikkona 3.3. klo 17 opiskelijatila Conddoorissa. Alkuun on luvassa lyhyt tilannekatsaus progiksesta, ja sen jälkeen ideat lentää! Tule mukaan.

--
Joona-Hermanni

Peduca-perjantai: kahvia ja muuta mukavaa!

Heipparallaa!


Perjantaina on monta syytä juhlaan: opintotuki on jälleen napsahtanut tileillemme ja kolmas periodi alkaa olla takana päin. Kaiken tämän kunniaksi Peduca tarjoaa kahvia ja teetä Conddoorissa nyt perjantaina 5.3. klo 14-16.

Eikä siinä vielä kaikki! Kahvin lisäksi tarjolla on myös %-pitoista herkkujuomaa, jota rakas pj:mme Suvi tarjoaa syntymäpäivänsä kunniaksi!

Tule hengähtämään ja hengaamaan. Ja tuo ystäväsikin!

Terkuin,
Marjo
Peducan vpj