keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Kasvisruoka on helppoa


Heipähei!

Edelliseen kirjoitukseen vielä jatkona halusin murtaa muutamia myyttejä , jotka sitkeästi pyörivät kasvisruoan ympärillä. Kasvisruoka mielletään monesti kalliiksi ja vaivalloiseksi vaihtoehdoksi. Kuitenkin hintansa ja helppoutensa puolesta kasvispainoitteinen ruokavalio sopii enemmän kuin hyvin opiskelijan arkiruoaksi.

Perus proteiinipohjan ruokaan saa helposti rakennettua tummasta soijarouheesta, soijasuikaleista tai linsseistä. Näitä myydään ihan jokaisessa lähikaupassa, ja hinta pyörii useimmiten alle kolmessa eurossa per puoli kiloa. Tuotteet myös säilyvät todella pitkän aikaa, ja kastike ym. pohjiin tuotetta kuluu noin 1- 2 desiä. Soijarouhe ja soijasuikale kypsyvät noin 5 minuutissa kiehuvassa vedessä ja punaiset linssit kymmenessä minuutissa. Ei vaadi siis minkäänastesta ekstra vaivannäköä.

Erilaisett palkokasvit, siemenet ja pähkinät tuovat hyvän lisän eri ruokavaihtoehtoihin, ja ne sisältävät herkullista makua ja hyvää rasvaa. Pähkinöiden ja siemenien osalta suosittelen suunnistamaan etniseen ruokakauppaan (esimerkiksi hakaniemen torin kupeessa on monta) ja ostamaan kerralla isomman satsin. Päivittäistavarakaupat kun tuppaavat nyhtämään 100g pähkinäpusseista älytöntä ylihintaa.

Näin talvella myös juurekset toimivat hyvänä lisäkkeenä tai pääruokana ja ovat todella edullisia. Perusidea on, että talvella lompakolle on kevyepää valmistaa juureksista safkaa ja kesällä kasvisista. Yksi kasvisruoan kalleuden myytti pohjaakin siihen, että kasvisruokareseptit on harvoin jaoteltu vuodenajan mukaan. Niitäkin tosin löytyy.

Mausteiden käyttö on eräs sitkeä kasviruoan ympärillä pyörivä myytti. Hyvin usein törmään ennakoluuloon että kasvisruoat maistuvat joltain vain jos siinä on jotain sademetsästä raahattua maustetta mitä pitää metsästää jostain yhdestä tietystä erikoisliikkeestä. Ei pidä paikkaansa. Kasviruoat saa hyvin maustettua ihan persmatskuilla; esimerkiksi grillimauste ja soijarouhe toimii hyvin yhteen.  Kasvisruokareseptit tosin painottuvat toisinaan itämaiseen suuntaan johtuen siitä että esimerkiksi Aasiassa kasvisruokavaliolla ollut pidempi perinne kuin länsimaissa. Ei kuitenkaan kannata säikähtää oudon kuuloisia mausteita kuten garam masalaa; mauste on melko saman tyyppistä kuin curry ja löytyy ihan normaalisti päivittäistavarakaupoista.

Googlettamalla sanoja kuten "kasvisruoka", "soijarouhe" ym. pääset käsiksi valtavaan määrään reseptejä. Ja ei kun kokkaamaan edullisesti, nopeasti ja helposti.

Ps. Jos kyllästyt keskustan unicafe-tarjontaan , suosittelen kokeilemaan kuvataideakatemian yläkerrassa olevaa kasvisbaaria; maittavaa ruokaa opiskelijahintaan. Bonuksena aulassa on ilmainen pingispöytä.

- Erna

1 kommentti:

  1. Hyvä, että kasvisruoan helppoutta tuodaan esille, eli kiitos siitä.

    Kasvisruoka ei todellakaan ole sen kalliimpaa, eikä hankalampaa, kuin sekaruoka. Kyse on enemmänkin totutuista tavoista, joista tuntuu olevan vaikea poiketa.

    Onneksi kasvissyönti on lisääntymään päin ja yhä useampi "uskaltaa" muuttaa tapojansa.

    VastaaPoista