torstai 26. marraskuuta 2009

Boom, Kasvatustieteen päivät käynnissä


Takana on myöhäisillan keikat Helsingin yössä, muutaman tunnin yöunet, hektinen pakkaus ja kevyt aamupala. Tampereen juna lähti 7.30, kaikki ehtivät kyytiin ja PC-paikkojen pöydät otettiin käyttöön Yatzi-noppien alustaksi. Tavarat hotelliin, kahvit naamaan ja pääsaliin!

Avauspaneelissa maailmanpolitiikan proffa Teuvo Teivainen liitti kasvatustieteen ja yhteiskuntatieteet keskenään, ja mainitsi esimerkkinä mm. Maailmanpankin opetussuunnitelmatavoitteet, joita ajetaan varsinkin kehittyviin maihin taloudellisten reformien yhteydessä. Yhteisten ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan yhteistä tutkimusta eri aineiden välillä, valtsikan ja käyttiksen kesken.

Teivainen maalaa puhessaan yhteyksiä "kehittyneiden" ja "kehittyvien" maiden välisen suhteen, sekä opettajien ja oppilaiden välisen suhteen välille. Huolissaan tästä kyseenalaistamattomasta olettamuksesta, jossa köyhät maalataan ikään kuin ymmärtämättömiksi lapsiksi "maailman luokkahuoneessa", hän toivoo oppivansa uusia ajatusmalleja kasvatustieteen kautta globaaleihin ongelmiin. Heitto Maailmanpankista maailman opettajanhuoneena herättää ajatuksia.

Minna Säävälä Väestöliitosta painotti johdantonsa alussa valtasuhteita, jotka ovat aina osa kasvatusta ja yhteiskuntaa. Säävälä on tutustunut Intiassa kouluihin ja oppimistraditioihin, ja viittasi gurutradition sisältämään luottamukseen opettajaan.

--

Antti
Joona-Hermanni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti