lauantai 14. maaliskuuta 2009

Avoimuutta myös opiskelijatoimintaan

Viime aikoina on opiskelijatoiminnan puolesta peräänkuulutettu avoimuutta, omaa yksilöllistä vaikuttamismahdollisuutta ja kollektiivista vastuuta yhteiskunnan muutoksissa. Kun miettii näitä tavotteita, perjantain 13.3 järjestetty mielenosoituksen toteutus ja sen jälkeiset tapahtumat ovat mielestäni hieman ristiriitaisia.

Olin itse mukana yliopistolakia vastustavassa mielenosoituksessa sekä 19.2 , että viime perjantaina kuten monet muutkin yliopistolaista huolissaan olevat ihmiset. Senaatintorilta lähteneestä mielenosoituksessa kuultiin monia hyviä puheenvuoroja uuden yliopistolain epäkohdista, ja sen vaikutuksista myös muualla euroopassa. Tähän asti allekirjoitin kaiken toiminnan ja ihmettelin kuinka järkevästi opiskelijatoiminta onkaan saanut organisoitua huolestuneet ihmiset yhteen.

Perjantain mielenosoituksen matka jatkui eduskuntatalolle, joka oli mielestäni juuri oikea osoite mielipiteen ilmaisuun. Toinen hyvä vaihtoehto olisi ollut opetusministeriön edusta. Kuitenkin ennen eduskuntatalolle saapumista, opiskelijatoiminnan megafonilla kehoitettiin tukkimaan liikenne mannerheimintieltä. Tätä en oikein ymmärrä. Media seurasi mielenosoitusta koko matkan senaatintorilta eduskuntatalolle, joten median huomion herättämisellä tätä ei voi oikein puolustaa. Itse pohdin kovasti , mitä ihmiset kuvittelivat saavansa aikaan tukkimalla liikenteen. Itse en ainakaan ymmärtänyt olevani menossa kadunvaltausbileisiin.

Yksi ratikasta tien tukkimisen seuraksena poistunut rouva tytär mukanaan totesi osuvasti "Miten tien tukkiminen edesauttaa yliopistolain vastustustamista? Mun näkemyksen mukaan se edesauttaa tasan sitä, että lapseni joutuu jättämään harrastukset väliin tältä päivältä" Niin. Vaikka 10 minuutin tien tukkiminen ei monen mielenosoittajan mukaan ole mitenkään kestämätön, se vaikuttaa ihmisten arkipäivään. Toivoisinkin jokaisen mielenosoituksessa mukana olleen miettivän millaiset keinot kerätä huomiota ovat kollektiivisesti ja yhteistä hyvää ajatellen oikeutettuja. Kun itse jatkoin matkaani suoraan eduskuntatalolle yksi mielenosoittajista tarrasi käteeni ja sanoi " etsä tajuu, et kun me vallataan tämä katu, me näytetään että meillä on valta?!" "En tosiaan tajua", vastasin.

Eduskuntatalolla puolestaan olimme vain hyvin lyhyen hetken. Sinä aikana (jolloin osa kansanedustajista seisoi kuuntelemassa portailla) ei pidetty pahemmin puheita eikä pyydetty kansanedustajia kommentoimaan omaa kantaansa lakiin. Mielenosoituksen järjestäjät kiirehtivän ihmisiä jatkamaan matkaa yliopistolle. Kun osa halusi jäädä ilmaisemaan mieltä paikalla oleville kansanedustajille , opiskelijatoiminnan riveistä patistettiin jatkamaan matkaa , koska "ei meillä ole näille mitään asiaa, mennään yliopistolle"! Hmm. Siis kansaedustajat, jotka lopulta äänestävät laista on jotenkin vähemmän järkevä lobbauskohde kuin yliopiston päärakennus?En taaskaan ymmärrä.

Oma mielenosoitus loppui siihen kun opiskelijatoiminnan riveistä ilmoitettiin, kuinka nyt lähdetään valtamaan päärakennus. Missäköhän tieto tästä oli? Ei ainakaan opiskelijatoiminnan sivuilla. Avoimuutta, tosiaan. Valtauksen tarkoitus ei myöskään ollut minulle selvä.

Ylen uutisten mukaan :"Opiskelijatoiminta-ryhmän organisoimaan valtaukseen osallistuvan Joonas Mäkisen mukaan tavoitteena on saada aktivismiin, kriittiseen ajatteluun ja kansalaisvaikuttamiseen omat tilat yliopistolta.

- Pitäisihän meidän omalta yliopistoltamme löytyä resursseja ja tiloja, joita voisimme käyttää, ettei tarvitse mennä hirveään byrokratiaviidakkoon, jotta saa tehtyä varauksen, että missä voidaan tavata seuraavan kerran."

(http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/paakaupunkiseutu/2009/03/yliopistovaltaus_jatkuu_edelleen_613819.html)

Jos kyseessä oli aidosti tahto saada tila aktivismille tila, esimerkiksi uusi ylioppilastalo domman vieressä olisi varmasti tarjonneet siiheen hyvät puitteet. Byrokratiaa olisi ollut tasan niin paljon, että joku olisi ottanut yhteyttä HYY:hyn tai johonkin ainejärjestöön. En tietysti voi varmaksi sanoa , mutta uskon , että tila olisi järjestynyt. Toivon hartaasti , että päärakennuksen valtaajat osallistuvat yhtä innokaasti kuin valtaukseen, myös tilojen siivoamiseen kun he lähtevät tiloista. Eli kollektiivista vastuuta myös sillä saralla.

Opiskelijatoiminta on saanut paljon hyvää aikaan, erityisesti keskustelen herättäjänä. Nyt toivoisinkin , että kriittinen suhtautuminen vallitseviin oloihin leviäisi myös opiskelijatoiminnan sisäiseksi asiaksi. Jos vaaditaan avoimuutta tiedotuksessa yliopiston muutoksista, tulee sitä vaatia myös omista tapahtumista. Jos mielenosoitukseen sisältyy katujen ja rakennusten valtausta, näistä on tiedotettava etukäteen, jotta ihmiset voivat omalta kohdaltaan pohtia haluavatko kannattaa tällaista toimintaa. Jos valtaukset ovat mielenosoituksesta erillisiä, sekin on kerrottava.

-Erna

8 kommenttia:

  1. Oi Erna, ihanaa että kirjoitit tuon! Hyvin sanottu!!

    Itseänikin jäi harmittamaan ihan äyttömästi se kadunvaltaus ja hallintorakennuksen valtaus. En yhtään ihmetellyt kun ystäväni kysyi minulta kuultuaan mielenosoituksen (eli käytännössä hallintorakennuksen valtauksen) uutisoinnista, että eikö toi nyt ole vähän typerää? Vähän typerä olo kieltämättä jäi. Tuntuu, että mielenosoitus ja siihen osallistuminen ei oikein edistänyt sitä asiaa, jota sen oli tarkoitus ajaa.

    Jos demokratia on opiskelija-toiminnan tyypeille sitä, että käytetään omaa vapautta tai "valtaa" toisten vapauden rajoittamiseksi, en kannata sitä demokratiaa, jota he ajavat.

    VastaaPoista
  2. Itsekin mietin, kun lauantaina kävin katsomassa hyvin sotkuiseksi muuttunutta päärakennuksen aulaa ja unicafeeta, että oliko tämä hetken mielijohde vallata päärakennus?

    Juttelin siellä musaa luukuttavan hemmon kanssa joka valisti minua, että työryhmät olivat käynnissä ylemmissä kerroksissa ja että turvallisuuspäällikkö ja yliopisto ovat suhtautuneet myötämielisesti valtaukseen. Kysymykseen miksiköhän sain vastaukseksi sen, että häätämällä opiskelijat yliopistontiloista, yliopistonjohto osoittaisi käytöstä, joka ei ole demokraattinen ja joka osoittaisi, että opiskelijoita ei haluta kuunnella.

    Aika sotku oli kyllä. Joku oli liimannut ison tarran yhteen pöydistä, jota oli yritetty kovasti kyllä raaputtaa veitsellä pois.

    Ikävältä tuntui myös niiden puolesta, jotka väittelivät tuona lauantaina. Aulassa nukkui joku yönriennoista sammunutkin.

    Juttelimmekin jälkeenpäin ystävän kanssa, että mitenhän tuo päärakennuksen valtaus nyt edistää tätä opiskelijoiden asiaa. Päädyimme siihen, että ei missään muussa mielessä kuin varmaankin hurmushengen nostattamisessa.

    Toivotaan, että siivosivat.

    VastaaPoista
  3. Tää ongelma on aika klassinen. Mitkä keinot ovat ok, kun pyritään näkymään ja vaikuttamaan pahassa paikassa?

    Esim. valtausten ja ratikan pysäyttämisen perusidis on selkeä, ja mun mielestä kannatettava. Pienellä teolla osoitetaan, että jokaisella on valta itsessään vaikuttaa, ja on valmis kyseisen asian eteen tätä valtaa käyttämään. Ele on symbolinen, mutta merkittävä poikkeuksellisuudessaan – varsinkin nyky-Helsingissä. Sitä en vielä ymmärtänyt, miten muiden vapautta on rajoitettu? 10 min. ruuhkaa manskulla ei mee mun kirjoihin vielä vapaudenrajoittamisena.

    Opiskelijatoiminta on sössinyt tiedotuksessa ja sitä kautta avoimuudessa, ja siitä kantsii antaa palautetta suoraan. Valtausten tyyli on sit makuasia, mutta vaikutuskeinona toi on ollut yks ainoita konkreettisia opiskelijoiden arsenaalissa.

    Manchesterissä on käsittääkseni yliopistoa vallattu jo yli kuukauden päivät Gazan puolesta, ja neuvotteluissa on jo saatu tulosta. Sielläkin on varmaan kahvilan pöydät sotkussa, ja porukkaa kännissä, mutta jos sillä saadaan estettyä edes parit diilit miehitysalueelle, niin kai se on ok... On tyyliasioita, ja periaatteellista debattia. Teoriassa mun mielestä tää kaikki on jeesjees.

    VastaaPoista
  4. hmm, tuohon Joonan kommenttiin haluaisin sanoa, että vapauden rajoittaminen on edelleenkin näkökulmasta kiinni, kuten kirjoituksella halusin sanoa. Liikenteen palautuminen normaaliksi kesti todellisuudessa aika paljon pidenpään, ja liikenteen tukkimisen olisin voinut vielä hyväksyä, jos en olisi koenut sitä turhaksi.

    Mitä melenosoittajat tällä viestivät enemmän kuin eduskunnan portailla? Saivatko he teollaan jonkun ihmisen tajuamaan lain epäkohtia tai sen vastustamista paremmin? Epäilen. Ja mun prioriteeteissa sen tytön harrastusten väliin jääminen liikenteen pysäyttämisen johdosta saa suuremman painoarvon kuin symbolinen ele, joka todennäköisesti vain keräsi negatiista huomiota asiaa (lain vastustamista) kohtaan. Symbolista elettä kun olisi voinut toteuttaa myös siirtymällä suoraan eduskuntatalon eteen.

    Mutta hyvä , että kirjoitus herätti keskustelua, se oli sen tarkoitus. Ja pistän myös palautetta opiskelijatoiminnalle, ei huolta :)

    VastaaPoista
  5. Kai tässä vähän sellaista viisautta siihen oman henkilökohtaisen vallankäyttöön kaivataan.

    Remuamalla unicafeessa ei nähdäkseni saavuteta mitään. Ehkä ennemmin aiheutetaan närää. En tiedä sitten. Ehkä olen vain vanha kalkkis tai sitten aika on ajanut ohi tällaisista "vallataan katu tämän asian puolesta"- tyyppisistä asioista.

    Omat vaikutusmahdollisuudet nähdään hyvin pieniksi. Kuitenkaan ottamalla tilaa haltuun, vaikka kuinka symbolinen ele onkin, ei vaihdeta muutoksen suuntaa.

    Millä sitten? Se on hyvä kysymys. Olisi pelattava ainakin numeroilla. Saatava medianäkyvyyttä sille kuinka monta tuhatta opiskelijaa/yliopiston henkilökuntaa vastustaa yliopistouudistusta, joka (opiskelijatoiminta) on ollut otsikoissa vain näissä valtausasioissa. Itse näkisin, että ongelmaa olisi lähestyttävä sisältäkäsin. Ja koska lakia en tunne, näkisin hyvin arvokkaana asiana sen, että hommaa hoitaisivat asiaa osaavat ja pyrittäisiin saamaan näkyvyyttä osoittamalla asiantuntemusta ja älykkyyttä.

    Mene ja tiedä sitten.

    :)

    VastaaPoista
  6. Mun mielestä esim. tää Mannerheimintien tukkiminen (lue: hektisen kaupunkiarjen, jossa ei ehdi pysähtyä ajattelemaan mitä ympärillä tapahtuu ja miksi) oli kaikin puolin perusteltua ja jopa todella kesyä. Niin kuin päärakennuksen valtaaminenkin kaikista lieveilmiöistä huolimatta. Ikävä kyllä mielenosoituskulttuurin huonoja puolia on satunnaiset "huonosti" käyttäytyvät ihmiset, minkä saralla edelleenkin tässä tapauksessa mennään hyyyvin kesyllä linjalla.

    Miettimisen arvoista musta on enemmänkin että mistä ihmisten nihkeä suhtautuminen tämänkaltaisen aktivismiin johtuu; minkä takia esim. mielenosoittamiseen tai talon valtaamiseen on liitetty radikalismin, paheksuttavuuden tai jopa naurettavuuden leima.

    Mun prioriteeteissa lain kanssa puhutaan sen verran massiivisista jutuista, että jos jonkun tytön äiti kehtaa harmistua kun jää tytön harrastukset väliin mielenosoituksen takia, olisi syytä käyttää se aika hyväkseen ja katsoa peiliin...

    VastaaPoista
  7. Hei,

    Erna lähetti Opiskelijatoiminnalle mailina pääosin nämä samat mietteet, joihin vastasi kaksikin ihmistä. Tässä oma vastaukseni kyseiseen mailiin:


    Hei Erna,

    Mielenosoituksen reitistä oli kyllä ennakkoon tietoa nettisivuilla. Siitä tiedotettiin
    avoimesti jo viikon verran ennakkoon sähköpostilistoilla sekä Opiskelijatoiminnan
    nettisivujen foorumilla. Tieto oli siis saatavilla kaikille, jotka ovat listoilla, sekä
    koko maailmalle nettisivuillamme. Päätös reitistä ei myöskään ollut minkään suljetun
    organisaation tekemä, vaan siitä käytiin runsaasti keskustelua kaikille avoimissa
    mielenosoitustyöryhmän kokouksissa, sähköpostilistoilla sekä nettisivujemme avoimella
    foorumilla, ja
    näistä jokaisessa kaikilla halukkailla oli mahdollisuus osallistua reitin päättämiseen.

    Mitä tulee valtaukseen, siitä ei ymmärrettävästi voitu tiedottaa koko maailmalle ilmiselvistä syistä, mutta sekään ei ollut minkään salaseuran päätös:
    mielenosoitustyöryhmän avoimissa tapaamisissa, joista tiedotettiin listoilla ja nettisivuilla, käytiin keskustelua siitä, toteutetaanko valtaus, missä, milloin jne. Mielenosoitus ja valtaus olivat myös toisistaan erillisiä tapahtumia, eikä
    mielenosoitukseen osallistuminen tietenkään tarkoittanut
    automaattisesti valtaukseen osallistumista.

    Sanoisin siis, että tiedotuksemme on ollut avointa valtauksesta tiedottamista lukuunottamatta, ja sekään ei ollut salaista tietoa, jos osallistui tapaamisiin. Ymmärrän toki kritiikkisi, ja otamme sen huomioon jatkossa. Haluaisin kuitenkin toivottaa sinut tervetulleeksi mukaan Opiskelijatoiminnan tapaamisiin ja keskusteluun - voit itse tulla
    mukaan määrittämään, kuinka jatkossa toimitaan. OT ei siis ole mikään suljettu piiri, vaan se on avoin kaikille - ja juuri mukana olevat ihmiset määrittävät sen, kuinka OT toimii. Tervetuloa mukaan!

    VastaaPoista
  8. Hei kaikille!

    Kävin uudestaan opiskelijatoiminnan nettisivuilla, ja yhdessä foorumin topikisessa oli tosiaan ilmoitettu reitti. Pahoittelut, etten huomannut tätä, selasin ennen mielenosoitusta vain etusivun uutiset tapahtumasta, jossa tietoa ei ollut.

    Musta on edellen tosi hienoa , että tännme on syntynyt keskustelua ! Suurkiitos kaikille kommentoijille :)

    VastaaPoista