perjantai 28. marraskuuta 2008

Päivä 2. You're not like my other teachers, Professor Tripp. You're not like my other students, James.


Juntti-iskelmää. Cocktailit liikuntasalissa. Tuttuja naamoja. "Hei jätkät, teillä on uskonnon tentti tekemättä!". Ensimmäinen päivä paketissa.

"Siis näähän on festarit, pääasia on et näkee kavereita." 

Uusi päivä, uusi alku. Bernadette Baker, toinen pääluennoitsija, problematisoi maailmankartan poliittisesti ja analysoi opetussunnitelmakäsitteen historiaa. OPS-tutkimuksen lähtökohta on Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliikkeen jälkivaiheissa – lapsille välitetty tieto ymmärrettiin poliittiseksi. 

PISA otetaan esiin, mutta kohteleeko Baker PISA-ylpeyttämme yhtä lempeästi kuin eilinen kollega? Baker nostaa esimerkiksi Foucaultin historiallisen tiedon argumentit, ja kyseenalaistaa kansainvälisen, vertailevan koulutusmittarin. Kartta esittää lännen, oksidentin maailmakuvaa, jonka historia on maa-alueiden valtaamisessa. Vertailukohta nousee Thaimaasta, missä kartan merkitykset ovat eronneet lännen karttakäytöstä täysin. PISA on kartta, i presume?

Seuraava pointti yllättää ja viehättää. Baker esittää kuurojen tutkimusta, jossa on kuvattu kuurojen yhteiskuntaan sosiaalistamisen vaikeutta. Kuurojen alueajattelu eroaa kuulevien ajattelusta radikaalisti – kuulevien aatteet ja idearakennelmat eivät välity yhtä tehokkaasti (kolonialismi, imperialismi, sosialismi, kapitalismi).

Baker mainitsee ihmeresepteistä, joita suomalaisilta haetaan luokkatoimia observoimalla. PISA-hulluus saa hymähdykset myös luentoyleisöltä. Tiedeyhteisön ja ajattelumme länsikeskeisyyden rinnalle nousee esityksessä myös "orientin" käsityksiä itsestä, ihmisestä ja tiedosta. PISA ajaa lännen tietokäsitystä, ja ajattelurakenteita globaaleiksi arvoiksi. Baker yhdistää PISA:n lännen traditioon nähdä orientin "muuna", vieraana. PISA näyttäytyy luennon aikana pehmeänä, kolonialistisena ja globaalina sivistysprojektina. Suomi on ykkönen.

--
Joona-Hermanni  



torstai 27. marraskuuta 2008

Kasvatustieteen päivät Turussa – alkuräjähdys




Boom. Aamujuna 7.38. Bon Iver soimaan, ja nukahdus. Nimilappu, hamppukassi, drinkkiliput ja iso pino paperia. Kasvatustieteen päivät käynnistyivät! Aloitusluento noudattaa tuttua kaavaa. Risto Rinne aloitti vauhdikkaalla analyysillä uusliberalistisesta yhteiskuntakehityksestä ja yliopistolakiuudistuksen uhasta sivistysyliopistoihanteelle. Innokkaat taputukset. Heti Rinteen puheenvuoron perään saimme kuulla "pehmeämpää" ja "sovittelevampaa" sävyä vallan sylistä, Erno Lehtiseltä. Uudet tuulet yliopistolla "ovat myös mahdollisuus"! Kohteliasta käsien läpytystä.

Ensimmäinen pääluennoitsija Geoff Whitty (Institute of Education, University of London) toi takaisin Rinteen nostaman talouden näkökulman, kuvaamalla brittikehitystä Thatcherin ajasta nykypäivään. Konservatiivit pyrkivät purkamaan valtiojohtoisen, "vasemmistoprogressiivisen" kasvatuksen opetuslaadun nimissä. Markkinaideologit vaativat kaupankäynnin perusnormit myös koulutusalalle. Lahjakkaiden Special Schooleja rahoitettiin avokätisesti samalla, kun taviskoulujen rahoitusta vähennettiin. 

1990-luvulla alkoi keskitetty oppilasarviointi, jonka seurauksena koulut laitettiin paremmuusjärjestykseen – tiedot julkaistiin myös vanhemmille kouluvalinnan helpottamiseksi. Kuulostaako tutulta? Huonoilta kouluilta vietiin rahoitusta tai ne suljettiin, ja koulujärjestelmän eriarvoistuminen oli jo hyvässä vauhdissa. Suurin toivein vaaleilla valitut Blair ja Labourin ritarit lupasivat uuden tien koulutukseen, mutta reformit olivat kuin konservatiivien ohjelmista. Huiput saivat vapauden lähteä lentoon, heikot koulut ja oppilaat jäivät tiukkaan kontrolliin. 

Whitty jää pohtimaan, mitä briteissä tapahtuu yksityistämisen jälkeen? Uhkana on keskiluokan pakeneminen julkisen sektorin kouluista, mahdollisuutena sosiaalisen oikeudenmukaisuuden nouseminen takaisin perusarvoksi koulutukseen – muuallakin kuin virkamiesten puheissa. Pistää miettimään, miten meillä. Suomi alkaa päästä vasta Blairin reformien makuun.

--
Joona-Hermanni



maanantai 24. marraskuuta 2008

Vuoden vikan lehden julkkarit

Vuoden viimeinen Peducalehti tuli ulos kuumana painosta ja jengi sekosi. Koko iltapäivän ajan Conddoorissa soi chilli jazz ja opiskelijat ja henkilökunta kaatoivat hyvässä hengessä fisushotteja lehden kunniaksi. Huippua. 

-antti




sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Auttajahai janoisessa lohessa



Peducalehden rakastettava rustokala on bongattu Töölön juottolassa julkirivoilemassa. Lisää valtamerten menestyjän kommelluksista voit lukea lehdestä.

--
Joona-Hermanni

lauantai 22. marraskuuta 2008

Liitutaulu opiskelijatilaan

Huuto.netissä on myynnissä Tuusulassa uutta nousua odottava liitutaulu. Conddoori ilman liitutaulua on kuin joku juttu josta puuttuu jotain olennaista. Pakko saada.

-antti

perjantai 21. marraskuuta 2008

Älytauluista


Suomalaisten koululuokkien kuumimmaksi hotiksi on kovaa vauhtia paahtamassa "Smart Boardit" - interaktiiviset multtimeedia taulut joihin kuluu koulujen budjeteista mukava summa mutta jotka antavat vastineeksi päät räjäyttäviä ja vangitsevia oppimiskokemuksia WoW:in paahteeseen tottuneille oppilaille. Luonto ja kiinalaiset lapsityöntekijät kiittävät kun koulujen nurkkiin markkinoidaan tuhansittain IT-kalustoa jota 5% opettajista vaivautuu&ehtii opettelemaan käyttämään mitenkään mielekkäästi

Johnny Chung Lee demoaa videossaan kuinka about sadan euron panoksella saadaan melko päräyttävä älytaulu pystyyn käyttäen Wii-pelikonsolin ohjainta. Pidän silti edelleen liitutaulusta.

-antti 

torstai 20. marraskuuta 2008

Fillarianarkistit



Pariisi 1789, Helsinki 1848, Kuuba 1959, Siltis 2008. Säännöt on tehty rikottaviksi.

--
Joona-Hermanni

Wolf Parade Tavastialla



Tavastia täynnä. Joensuu 1685 lämppäsi ja vakuutti, levy löytyy jo hyllystä. Pääakti Wolf Parade oli jäsenen verran vajaa, mutta montrealilaisten saundi oli kohdillaan ja fiilis rento. Very nice.

Peace out,
Joona-Hermanni

keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Pool party animals


Opiskelijarientoja on monenlaisia, mutta Fuksipesis oli menestys. Fuksit voittivat herooisen sateen ja tiukan taistelun jälkeen konkarit erehtymättömän etukenttäpelin ansiosta. Saunajatkoilla laulettiin, uitiin ja rakastuttiin. Hyvä fiilis.

Muodostelmarivisukellus.

Fuksipesiksen jatkoilla juotiin olutta muun muassa uimalelujen läpi.

Namaste,
Joona-Hermanni