sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Kenen joukkoja kasvatat?

Peducan esiaikojen hämärissä oli tapana järjestää nk. pedagogisia kahviloita, illanistujaisia joissa porukka voisi kokoontua ottamaan haltuun jonkin ajankohtaisen tai ajattoman, oman elämän tai ihmiskunnan kokoisen ongelman. Mikä oli siistiä 70-, 80- ja 90-luvuilla, on siistiä nytkin. Tyylikkäät autot, saksalainen futis ja Gallagherin veljekset - pedagogiset kahvilat. Ainakin viimeksi mainittu tekee tänään massiivisen paluun kasvatustieteen kentälle.

Homman potkaisee käyntiin dosentti, yliopiston lehtori Jari Salminen joka alustaa 2000-luvun Suomea varmasti heiluttavasta aiheesta, yksityiskouluista. Mistä ne tulevat, mihin menevät? Useimmat luokanopelinjalaiset lukevat kunnallisten peruskoulujen opettajiksi, mutta voiko tämä muuttua tulevaisuudessa? Millaisia yksityiskoulut ovat ja millaisia haluaisimme niiden olevan? Pitäisikö koululla olla oikeus pitää esikoulussa ekonomilinjaa tai karsia biologiasta kiusalliset viittaukset evoluutioteoriaan? Aivan kaikki on mahdollista kun aurinko laskee Kruununhaassa. Tule Conddooriin maanantaina 30.3. klo 18 ja päätä kohtalosi - ja lue seuraavasta Peducalehdestä seuraukset.

--
Antti

p.s. Lataa tyylikäs kutsulappu ja anna kaverille: klik-klik.

Kiitos, Alaska!


Peduca.fi on hurissut jo hyvän tovin maailmanlaajuisessa tietoverkossamme, joten on aika raottaa blogimme vierailijoiden maantieteellisiä ominaisuuksia. 2000-luvun SPECTRE tarjoaa mehukkaan analyysin vierailijadatastamme, ja olimme verkkotoimituksessa onnesta soikeana, kun havaitsimme kävijöitä muun muassa Saksan maalta, Epsanjasta ja Alaskasta. Maa on globaali.

--
Joona-Hermanni
Peducan viestintä

keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Keskustelua opintoasioista

Peducan viiniä javalitusillassa kerättiin palautteita opiskeluun liittyen. Palautteiden pohjalta järjestettiin tapaaminen KTL:n koordinaattori Anna Kuuterin kanssa. Tapaamiseen osallistui myös yliopistolehtori Leila Pehkonen. Tässä hieman summausta siitä mitä keskusteltiin:

1)Kandinohjaukseen liittyen palautteessa toivottiin tiedotusta Weboodiin ohjaajien omista tutkimusaloista samaan tapaan kuin graduryhmissä on.

-> Kuuteri vastasi, että on tietoinen valinta , ettei tätä tietoa ole. Kandintyö nähdään sen verran gradua suppeammaksi , että jokaisen ohjaajan tulisi pystyä ohjaamaan se tutkimusalueesta riippumatta. Mikäli kandin ohjaaja antaa ymmärtää ettei halua/osaa ohjata tiettyä tutkimusta, tulee olla välittömästi yhteydessä laitokseen. Jos kandinohjauksessa on ongelmia, siihen tule puuttua heti.

2)Ehdotuksia tuli myös koskien kurssien opettajien palautteenantoa.Erityisesti esseillä tai oppimispäiväkirjoilla suoritettavista kursseista opiskelijat toivoisivat pientä yhteenvetoa opettajilta siitä, mitä esseiden arvostelussa on painoitettu. Toiset opettajat tekevät tätä jo esim. lähettämällä kurssille osallistuneille yhteenvetoa suorituksista sähköpostilla tai laittamalla suorituksista muutaman rivin ilmoitustaululle. Opiskelijat toivoisivatkin , että tästä muodostuisi yleinen käytäntö kasvatustieteen laitoksella. Ideaalitilanne olisi tietysti käytännön ulottaminen myös tenttivastauksiin.

->Kuuteri välittää viestin opetushenkilökunnalle ja laitosjohtajalle. Hän pyysi myös muistuttamaan että useimmilla opettajilla on esim. vastaanottoajat, jolloin opettajaa voi
tulla tapaamaan ja keskustelemaan essee- tai tenttivastauksesta (tai jos ei ole vastaanottoaikaa, voi sellaisen sopia tai laittaa sähköpostilla palautepyyntö.)

Sivukommenttina: Jos askarruttaa miten palutetta käsitellään, ja mitä kautta sitä voi antaa, niin koko tiedekunnan palautejärjestelmä on nähtävissä osoitteessa www.tinyurl.com/palaute. Palautteesta löytyy myös laitoskohtaista tietoa almasta-> esim. kasvatustieteen laitos-> opiskelu ja opintoasiat opiskelijoille -> opiskelupalaute

3) Laitoksen puolesta tuli toivomusta siitä, että opiskelijat kiinnittäisivät huomiota kursseille ilmottautumiseen , sen perumiseen ja läsnäoloihin. Näitä ei ehkä tule opiskelijana liiemmin mietittyä, mutta turhat ilmottautumiset kursseille (joita ei todellisuudessa aio suorittaa) kostautuu opiskelijatoverillesi, joka jonottaa kurssille. Samoin perumiset Weboodissa perumis- ja ilmottautumisajan jälkeen kuormittavat turhan paljon henkilökuntaa. Opiskelijalle se voi olla vain yksi klikkaus, mutta jos sitä ei tee ajoissa, henkilökunta joutuu käyttämään resursseja siihen. Ja ne resurssit ovat sitten muista opiskelijoiden asioita käsittelevästä työstä pois.

Vielä yksi peiliinkatsominen opiskelijoille(mukaanlukien itseni) ;). Monta kertaa olette ilmottautuneet tentteihin, joihin ette ole todellisuudessa menneet (muun kuin sairastapauksen vuoksi)? Tenttikysymyksiin käytetään opettajien toimesta harvinaisen paljon aikaa. Tilanteen voisi ajatella näin : miltä tuntuisi tehdä samaa kurssia varten toinen opintosuoritus kuukauden päästä vähän eri näkökulmasta, vain koska opettajaa ei huvita lukea ensimmäistä sovittuna päivänä?

Eli skarppaamista molemmin puolin. Meitä kuunnellaan paremmin jos asioihin kiinnitetään huomiota vastavuoroisesti. Opiskelijat eivät ole asiakassuhteessa yliopistoon vaan tiedeyhteisön jäseniä. Tämä tarkoittaa , että myös toiminta tulisi olla sen mukaista.

Muista palautteista ja edunvalvonnan toiminnasta saa tietoa minulta erna.lindberg@helsinki.fi, tulemalla peducan kokouksiin, tapahtumiin tai nykäisemällä hihasta. Ehdotuksia tai huolenaiheita voi jatkossakin lähettää hallituslistalle (peduca-hallitus@helsinki.fi)

Keväisin terveisin Erna,

Peducan edunvalvontavastaava (ktl)

perjantai 20. maaliskuuta 2009

KTL:n opiskelija, haku päällä!

Tiedekunnan opetustoimikuntaan haetaan opiskelijajäsentä, tsiikaa tiedot täältä :

http://dl.getdropbox.com/u/457512/OTK.doc

Aikaa funtsia on ensi keskiviikkoon 25.3. Hae , ja vaikuta!


T: Erna, peducan edunvalvontavastaava (KTL)

torstai 19. maaliskuuta 2009

Sähly on jees!


Yliopiston salibandysarja alkaa huomenna ja pääkaupunkiseudun urheilupiirien mukaan Peducan joukkue lähtee kisaan ennakkosuosikkina. Hjallis on ostanut Kumpulasta aition, Jorma Vuoksenmaa laittanut rahansa likoon ja Pikkis sujauttanut piirakkatossut jalkaan. Aktivoidu sinäkin ja saavu paikalle vuodattamaan verta, hikeä ja kyyneleitä isänmaan nimeen!

Peliajat:
Pe 20.3.klo 12.00 Peduca – SC Judge Dredd 2
Ti 24.3. klo 14.00-15.00 - Harjoitukset/training/entrenamiento
Ke 25.3. klo 13.10 Peduca - Pakara
Ke 1.4. klo 13.10 Peduca - Metsäveitikat
Pe 3.4. 14.00 Peduca - ViPa

Paikkana Kumpulan liikuntakeskus

-Olli

keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Edunvalvonta News

Tervehdys kaikille!



Ajattelin nyt vihdoin ja viimein rustailla kuulumisia tänne blogiin, siitä mitä Peducan edunvalvontaryhmässämme on viime aikoina puuhasteltu! Ensinnäkin, yliopistolaki uudistuksesta ja laitosrakenteesta on käyty tiivistä keskustela tapaamisissamme alusta alkaen. Tärkeintä tässä vaiheessa on se, että pysymme aikataulussa laitosrakenneuudistuksen kanssa, että tiedämme mitä missäkin vaiheessa päätetään ja saamme äänemme kuulumaan silloin! Nyt on tärkeää aktivoida yhteistyötä, kasvatustieteen, psykologian ja puhetieteiden välillä. Yhteinen laitosmalli häämöttää ja on syytä ruveta puhaltamaan yhteen hiileen! Kevät on tunnetusti kiireistä aikaa, mutta teemme parhaamme!



Tapasimme edunvalvontaryhmän kanssa viime maanantaina klo: 16.00 opiskelijatila Conddoorissa. Paikalla meillä oli siellä noin kymmenkunta henkeä. Paikalla oli Peducan hallituksen jäsenistöä sekä muita opiskelijaedustajia. Rivijäseniä olisi myös kiva saada paikalle, joten ole valppaana, kun seuraava edunvalvontaryhmän tapaaminen koittaa! Käsittelimme tapaamisessa 18.2. Viiniä ja Valitusta Gustavus Rexissä, eli kolmannessa yo talossa, ilmaantuneita opiskelijoiden huolenaiheita. Olimme positiivisesti yllättyneitä, että jo ensimmäinen Viiniä ja Valitusta ilta sai liikkeelle niinkin paljon porukkaa.



Huolenaiheita oli laidasta laitaan, mutta suurinosa käsitti kursseihin ja niiden suorituksiin liittyviä asioita. Palautetta oli tullut muun muassa siitä, että oppimispäiväkirjoille pitäisi laatia tarkemmat kriteerit sen sisällölle kurssikohtaisesti. Moni opiskelija oli todennut, että joutuu kirjoittamaan suunnilleen samat asiat moneen kertaan eri kursseilla. Pitäisi huolehtia siitä, että kurssien kriteerit ei ole päällekkäisiä keskenään. Huolenaiheena oli myös se, että oppimispäiväkirjoja ja tenttejä olisi tarpeellista käydä yhdessä läpi, jotta opiskelija voisi tietää mitä hän olisi voinut tehdä toisin ja kehittää näin omaa toimintaansa. Yksi ehdotus oli oppimispäiväkirjojen läpilukeminen pienryhmissä, jotta voisi saada palautetta omasta työstään. Yleinen hyvä käytäntö,olisi ainakin se, että opettaja luettuuan oppimispäiväkirjat tekisi koosteen siitä, mihin hän on painottanut arvostelussaan.



Keskustelua oli myös Exel-kurssin tarpeesta omassa koulutusohjelmassamme, sillä useat työpaikat olettavat yliopisto-opiskelijan osaavan käyttää ohjelmaa sujuvasti. Mietimme tässä asiassa, että kuuluisiko tämä asia tiedekunnalle. Yksi mahdollisuus olisi myös meidän etsiä joku pätevä datahommat handlaava kaveri ja ehdottaa että tiedekunta palkkaisi hänet opettamaan meille exelin ja mahdollisesti muiden perusohjelmien käyttöä. Tätä asiaa käsittelimme kyllä jo aiemmin opintoasiainpäällikön Raija Lahdenperän tapaamisessa. Raija on luvannut ruveta viemään asiaa eteenpäin. Uskomme, että tämä kurssi ei olisi pahitteeksi kenellekään! Keskustelua tuli myös Soklan puolen taito- ja taidenaineiden joidenkin opettajien negatiivisesta ilmapiirin heijastumisesta opetukseen. Tunteja vähennetään vuosi vuodelta ja opettajien eätoivo opetuksen riittävyyteen heijastuu opettajien toiminnasta. Onko se mikään ihme toisaalta?



Paljon oli tullut palautetta siitä, että luokanopettajakoulutuksemme ei vastaa työelämässä vastaan tulevia jokapäiväisiä haasteita. Tarvetta olisi saada tietoa oppilaan kohtaamiseen liittyvistä asioista. Lapsen kotitausta, mielentila ja persoonallisuus vaikuttavat vahvasti hänen toimintaansa luokassa. Vastavalmistunut luokanopettaja on saanut varmasti paljon hyvää tietoa, mutta koen itsekin suureksi puutteeksi sen ettei meitä riittävästi valmenneta kohtaamaan vaikeita asioita koulussa. Syksyn kouluammuskelujen jälkeen tuli didaktiikan kurssilla ripaus välittämisen etiikasta. Siihenkö se sitten jäi? Syksyn draamakasvatuksen tunnilla lehtori Tapio Toivanen kommentoi mielestäni osuvasti perustetta sille, miksi lähes joka neljäs luokanopettaja vaihtaa hyvin pian työtehtäväänsä: "Opiskelijoilla ei ole valmiuksia kohdata koulussa eteen tulevia asioita; oppilaiden ongelmia ja heidän keskinäisiä riitoja, sekä kahnauksia vanhempien kanssa". Itse olen vahvasti sitä mieltä, että tutkintorakenteemme tulisi sisältää ehdottomasti enemmän kursseja, jotka valmistavat meitä kohtaamaan koulumaailman Todellisuuden.



Oli mahtavaa, että meillä oli tapaamisessamme paikalla yksi opetussuunnitelmatyöryhmän jäsen. Hänen kauttaan saimme nopeasti liikkeelle kaikkia näitä ja paljon muitakin opintoihin liittyviä huolenaiheita ja kehitysideoita. Kaikkien paikalla olijoiden panos on ollut korvaamatonta! Käsittelemme tapaamisissamme meidän jokaisen arkipäivään liittyviä asioita ja puhumme asioista suoraan. Olisi mukava, jos saisimme paikalle vielä lisää porukkaa, sillä silloin voimme parantaa asioita kaikki yhdes koos!



Seuraava edunvalvontaryhmän tapaaminen näyttääkin olevan jo tulevana maanantaina klo: 16.00 opiskelijatila Conddoorissa. Olet lämpimästi tervetullut paikalle ihan vain kuuntelemaan tai myös kertomaan omia ajatuksia. Käsittelemme maanantaina tulevaa johtosääntöä koskevia asioita ja palaamme vielä Viiniä ja valitusta illan huolenaiheisiin!



Opiskelun intoa kaikille! Pysytään valppaina! :)



-Reetta-

maanantai 16. maaliskuuta 2009

Peducalehti 01/09 on saapunut

Hän on täällä tänään: peducalehden juhlavuoden aloittava, huumaavan vaarallinen ja elämää sekoittava toimintapaketti on saapunut internettiin. Klik-klik, lukemaan!


Kaikkien aikojen paksuin peducalehti on tuhti paketti, mukana mm:

Juttuja saapi kehua kommenteissa, haukut arkistoidaan Guantanamoon välittömästi!

p.s. Älä unohda sudokuskabaa, tylsän luennon pelastajaa...

--
Antti

lauantai 14. maaliskuuta 2009

Avoimuutta myös opiskelijatoimintaan

Viime aikoina on opiskelijatoiminnan puolesta peräänkuulutettu avoimuutta, omaa yksilöllistä vaikuttamismahdollisuutta ja kollektiivista vastuuta yhteiskunnan muutoksissa. Kun miettii näitä tavotteita, perjantain 13.3 järjestetty mielenosoituksen toteutus ja sen jälkeiset tapahtumat ovat mielestäni hieman ristiriitaisia.

Olin itse mukana yliopistolakia vastustavassa mielenosoituksessa sekä 19.2 , että viime perjantaina kuten monet muutkin yliopistolaista huolissaan olevat ihmiset. Senaatintorilta lähteneestä mielenosoituksessa kuultiin monia hyviä puheenvuoroja uuden yliopistolain epäkohdista, ja sen vaikutuksista myös muualla euroopassa. Tähän asti allekirjoitin kaiken toiminnan ja ihmettelin kuinka järkevästi opiskelijatoiminta onkaan saanut organisoitua huolestuneet ihmiset yhteen.

Perjantain mielenosoituksen matka jatkui eduskuntatalolle, joka oli mielestäni juuri oikea osoite mielipiteen ilmaisuun. Toinen hyvä vaihtoehto olisi ollut opetusministeriön edusta. Kuitenkin ennen eduskuntatalolle saapumista, opiskelijatoiminnan megafonilla kehoitettiin tukkimaan liikenne mannerheimintieltä. Tätä en oikein ymmärrä. Media seurasi mielenosoitusta koko matkan senaatintorilta eduskuntatalolle, joten median huomion herättämisellä tätä ei voi oikein puolustaa. Itse pohdin kovasti , mitä ihmiset kuvittelivat saavansa aikaan tukkimalla liikenteen. Itse en ainakaan ymmärtänyt olevani menossa kadunvaltausbileisiin.

Yksi ratikasta tien tukkimisen seuraksena poistunut rouva tytär mukanaan totesi osuvasti "Miten tien tukkiminen edesauttaa yliopistolain vastustustamista? Mun näkemyksen mukaan se edesauttaa tasan sitä, että lapseni joutuu jättämään harrastukset väliin tältä päivältä" Niin. Vaikka 10 minuutin tien tukkiminen ei monen mielenosoittajan mukaan ole mitenkään kestämätön, se vaikuttaa ihmisten arkipäivään. Toivoisinkin jokaisen mielenosoituksessa mukana olleen miettivän millaiset keinot kerätä huomiota ovat kollektiivisesti ja yhteistä hyvää ajatellen oikeutettuja. Kun itse jatkoin matkaani suoraan eduskuntatalolle yksi mielenosoittajista tarrasi käteeni ja sanoi " etsä tajuu, et kun me vallataan tämä katu, me näytetään että meillä on valta?!" "En tosiaan tajua", vastasin.

Eduskuntatalolla puolestaan olimme vain hyvin lyhyen hetken. Sinä aikana (jolloin osa kansanedustajista seisoi kuuntelemassa portailla) ei pidetty pahemmin puheita eikä pyydetty kansanedustajia kommentoimaan omaa kantaansa lakiin. Mielenosoituksen järjestäjät kiirehtivän ihmisiä jatkamaan matkaa yliopistolle. Kun osa halusi jäädä ilmaisemaan mieltä paikalla oleville kansanedustajille , opiskelijatoiminnan riveistä patistettiin jatkamaan matkaa , koska "ei meillä ole näille mitään asiaa, mennään yliopistolle"! Hmm. Siis kansaedustajat, jotka lopulta äänestävät laista on jotenkin vähemmän järkevä lobbauskohde kuin yliopiston päärakennus?En taaskaan ymmärrä.

Oma mielenosoitus loppui siihen kun opiskelijatoiminnan riveistä ilmoitettiin, kuinka nyt lähdetään valtamaan päärakennus. Missäköhän tieto tästä oli? Ei ainakaan opiskelijatoiminnan sivuilla. Avoimuutta, tosiaan. Valtauksen tarkoitus ei myöskään ollut minulle selvä.

Ylen uutisten mukaan :"Opiskelijatoiminta-ryhmän organisoimaan valtaukseen osallistuvan Joonas Mäkisen mukaan tavoitteena on saada aktivismiin, kriittiseen ajatteluun ja kansalaisvaikuttamiseen omat tilat yliopistolta.

- Pitäisihän meidän omalta yliopistoltamme löytyä resursseja ja tiloja, joita voisimme käyttää, ettei tarvitse mennä hirveään byrokratiaviidakkoon, jotta saa tehtyä varauksen, että missä voidaan tavata seuraavan kerran."

(http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/paakaupunkiseutu/2009/03/yliopistovaltaus_jatkuu_edelleen_613819.html)

Jos kyseessä oli aidosti tahto saada tila aktivismille tila, esimerkiksi uusi ylioppilastalo domman vieressä olisi varmasti tarjonneet siiheen hyvät puitteet. Byrokratiaa olisi ollut tasan niin paljon, että joku olisi ottanut yhteyttä HYY:hyn tai johonkin ainejärjestöön. En tietysti voi varmaksi sanoa , mutta uskon , että tila olisi järjestynyt. Toivon hartaasti , että päärakennuksen valtaajat osallistuvat yhtä innokaasti kuin valtaukseen, myös tilojen siivoamiseen kun he lähtevät tiloista. Eli kollektiivista vastuuta myös sillä saralla.

Opiskelijatoiminta on saanut paljon hyvää aikaan, erityisesti keskustelen herättäjänä. Nyt toivoisinkin , että kriittinen suhtautuminen vallitseviin oloihin leviäisi myös opiskelijatoiminnan sisäiseksi asiaksi. Jos vaaditaan avoimuutta tiedotuksessa yliopiston muutoksista, tulee sitä vaatia myös omista tapahtumista. Jos mielenosoitukseen sisältyy katujen ja rakennusten valtausta, näistä on tiedotettava etukäteen, jotta ihmiset voivat omalta kohdaltaan pohtia haluavatko kannattaa tällaista toimintaa. Jos valtaukset ovat mielenosoituksesta erillisiä, sekin on kerrottava.

-Erna

keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Lehden julkkarit = great success!





Uusi peducalehti on täällä, ja julkkarit sujuivat lämpimän painomusteen äärellä leppoisasti. Lehti 01/09 on nyt paperilla, ja nettiversio on vuorostaan pikseliprässeissä valmistumassa varmaankin loppuviikoksi (internetin painosmäärät lasketaan miljardeissa koska kuka tahansa voi lukea lehden tai ladata sen koneelleen nettipalvelustamme). Toistaiseksi lehden löytää siis Minervan opiskelijatilasta, seuraa blogia niin tiedät ensimmäisenä milloin lehti on verkossa!

Ohessa muutamia kuvia julkkaritunnelmista, huhua videomateriaalistakin on...

--
Antti


keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Vuosikerta alkaa tästä


Peducalehti julkistaa 09-vuosikerran vapaan ja vaarallisen esikoisen Conddoorissa, ensi tiistaina klo 11.30-12.30. Musiikkia, ilmainen drinksu (% ja ilman), rentoa tunnelmaa, uunituore julkaisu ja hyviä ihmisiä. Kaikki ovat tervetulleita julkkareihin ja seuraavan lehden tekemiseen! 

Hyviä fiiliksiä koko Peducalehden tiimiltä toivottaen,
Joona-Hermanni

maanantai 2. maaliskuuta 2009

Tricks of Master Bei Ding

Peducalehdessä aloitti viime vuoden lopulla ihan oma puuhapalstansa, peducasudoku. Kiinalainen sudokuviisas, Master Bei Ding, veti kuitenkin toimitusta höplästä ja asetti lukijoille liki mahdottoman tehtävän sudokullaan. Mestarin ratkaisu jekutteluunsa nyt ohessa, uudessa lehdessä on kuulemma ihan oikeita mahdollisuuksia ilmaisen bissen tienaamiseen sudokutaidoilla. Saapas nähdä...

--
Antti