Kuoleeko lasten luovuus peruskoulussa?
Kari Uusikylä vaatii lisää aikaa taito- ja taideaineille ja vapaalle yrittämiselle. Ja epäonnistumiselle:
"- Luova koululuokka on riittävän vapaa, siellä saa olla eri mieltä ja siellä saa myös erehtyä, montakin kertaa. Jos pitää aina olla parempi kuin muut, jos opettaja koulussa tai työnantaja työpaikalla läähättää niskaan, luovuus kuolee."Mutta epäonnistuminenhan on resurssien tuhlausta!
Suomen yliopistohanke hämmästytti Euroopan korkeakoulujohtajia
Euroopan yliopistojen liiton johtajat kuuntelivat kauhuissaan suomalaisten esitellessä uutta uljasta yliopistouudistustaan.
"'Kuulostaa huolestuttavalta kehitykseltä, Suomihan on ollut tähän asti esimerkkimaa muun muassa tutkimusrahoituksessa', arvioi EUA:n hallituksen jäsen Frans von Vught kuultuaan Varantolan esityksen Suomen yliopistouutisista."19.2. pidetään mielenosoitus otsikolla "Yliopistouudistus uusiksi". Jyväskylästä asti tullaan bussikuljetuksilla paikalle, Siltikseltä pääsee vaikka kävelemällä.
Säästöt kasvattavat ryhmäkokoja Vantaan kouluissa
"Rekolassa ei enää ole varaa kielten aineopettajaan, vaan kieltenopetus siirtyy luokanopettajien vastuulle."Luokanopettajiin kohdistuu varmasti lama 2.0:n myötä yhä kasvavia paineita MacGyvermaiseen moniottelutaituruuteen. Luokkakoot kasvavat, koulut homehtuvat... Ai niin, se onkin seuraava uutinen:
Kymmenet homekoulut jäämässä ilman elvytysrahaa
Valtio jakaa rahaa kansakunnan elvyttämiseksi kulutuskrapulasta (ja kuten Bob Helsingin mainoskampanja muistuttaa, krapula paranee juomalla lisää). Pankeille rahaa, hyvätuloisten verohelpotuksista ei hellitetä, homekoulut saavat homehtua - hallituksen jekut lienevät opetusministeri Virkkusen makuun:
"Voidaan auttaa vahvoja yksilöitä menemään eteenpäin. He vetävät muita mukanaan"Toivottavasti vetävätkin hyvin.
Lukiolaisten etujärjestö hermostui yo-kuunteluiden järjestelyihin
Onneksi kaikki ei ole huonosti: Lukiolaisten liitto jaksaa ottaa kantaa ja puuttua konkreettisiin ongelmiin tarmolla. Vaikka kuunteluiden tekniikan päivittämisessä kohtalaisen pienestä seikasta onkin kyse, on tyyli oikea: jos joku pännii, vaaditaan muutosta!
Ajatuksia...
Lopuksi kumarrus liian vähälle huomiolle jääneeseen Conduksen politiikkablogiin. Ropposen Markus summaa hyvät setit opiskelijatoiminnan aktivoimisessa esteenä olevista tekijöistä. Filosofikuningas-aktiivit ovat liian työllistettyjä, "kuhnuriopiskelijoita" ei kiinnosta ja asioita on vaikea paketoida mitenkään mielekkäästi jotta kukaan jaksaisi oikeasti kiinnostua. Asian ydin onkin viestintä, ja viestintävastaava Joona nostaa kommenteissa Markuksen pointtien rinnalle konkreettisia kokemuksia hyvin:
"Mainitsit ulkopuolisista, jotka voisi tuoda uutta tuulahdusta ja mielipidettä kuvioihin. Itse olin tänä vuonna tällainen tapaus, ja ei kovin helpolta tuntunut. Lehden kautta ainejärjestömeininkiin tutustuneena ja parissa hallituksen kokouksessa istuneena en saanut lämmöntunteita tai flow-fiiliksiä. Jengi oli ystävällistä, ja otettiin ilolla vastaan, mutta silti… Puuttuu sellainen “me opiskelijat pidetään yhtä” -tyyppinen tunnelma. Vaikka mielipiteitä on joka suuntaan, niin opiskelijoilla olisi paljon asioita ajettavana, joissa on iso osa väestä takana."Juttuja pitää avata, käytänteitä miettiä uusiksi ja asioita tehdä - ja vielä kertoa tästä reippaasti kaikille. Peducassa tuntuisi olevan draivia onneksi ilmassa, jengiä mukaan vaan kokouksiin ja äksönsseihin ettei hallitus jää yksin hajoilemaan hommiinsa - seuraavaksi on muistaakseni jo huomenna edunvalvontaryhmä pistämässä yliopiston ongelmia kuriin ja järjestykseen, ensin Aleksandriassa (huone 332, klo 17:00!) ja myöhemmin ehkä Redrumin misfitseilyissä?
--
Antti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti