torstai 18. kesäkuuta 2009

Just do it

Helsingin yliopistolla on viralliset sivut yliopistouudistukselle. Kuka tekee tällaista matskua? "Testaa tietosi yliopistouudistuksesta" nettipeli, mitäh? Sivukaupalla kehuja uudistuksesta ilman (huippuyliopistoille kuuleman mukaan tunnusomaista) kriittisen ajattelun häivääkään. Innovaatio sitä, rahoitusmahdollisuudet tätä; kylmää mutta uudistukselle hunajaista tekstiä pursuaa jokaisen linkin takaa.
Uudistusta kritisoivista (kuten vaikkapa filosofian laitoksen johtoryhmän Thomas Wallgren tai käyttäytymistieteellisen tiedekunnan professori Elina Lahelma) ei kuulu pihaustakaan täällä "tietoportaalissa" - sen sijaan on multtimeedian avulla videovieraita, kokonaista kaksi kappaletta. On uudistusta riemuissaan ajanut rehtori Wilhelmsson, ja sitten oman tiedekuntamme johtaja, dekaani Patrick Scheinin. Dekaanin peruslinjana on, että uudistus on soraäänistä ja muista kurjista ongelmista huolimatta kuitenkin hieno juttu ja mahtava mahdollisuus: autonomia lisääntyy, mahdollisuudet renesanssiin kasvavat ja laitosten lopettaminen kaataa raja-aitoja ja lisää monitieteisyyttä.

Kritiikitöntä suitsutusta ja ala-arvoisia nettipelejä pursuavilla sivuilla dekaanimme hupsu videohaastattelu on silti kriittisimmästä päästä, joka kertoo jotakin sivustosta ja yliopiston hallinnon tiedottamisen tavoitteista. Dekaani ehkä ymmärtää tämän itsekin - viimeinen kysymys uuden yliopiston demokraattisuudesta saa dekaanimme kangertelemaan.

Maanantaina eduskunnassa äänin 168-16 hyväksytyn yliopistolakiuudistuksen taustalla vilahtelee ajatuksia demokratian ja päättäväisen ja päätösvaltaisen yhteisön kyvyttömyydestä omien etujensa ajamiseen. Tätä ideologiaa edusti 20. vuosisadan alussa Edward Thorndike, amerikkalainen psykologi ja koululaitosvaikuttaja. Perustellakseen harvain- ja erityisesti hyvätuloisen eliitin valtaa tavallisten kansalaisten ohi hän kirjoitti:
"Demokratian oikeutus ei ole se, että se antaa vallan kaikille ihmisille, vaan se, että se antaa etevimmille ja parhaimman luonteenlaadun omaaville ihmisille suurimman vapauden päästä vallan kahvaan"

Thorndike kirjoitti myös mm. varallisuuden, vallan ja korkean moraalin "vahvasta korrelaatiosuhteesta". Hienoja ajatuksia. Peruskoulun opetussuunnitelmaa ei vielä ole onneksi päivitetty tähän henkeen, vaan kaikkien oppilaiden kasvatuksesta kirjoitetaan:
"Tavoitteena on, että oppilaasta tulee aktiivinen ja eettisesti vastuullinen viestijä sekä lukija, joka pääsee osalliseksi kulttuurista sekä osallistuu ja vaikuttaa yhteiskuntaan."
Tulevana lukuvuotena määritellään paljon asioita uusiksi pitkäksi aikaa eteenpäin. Kun porukka on messissä oman elämänsä ja oman yhteisönsä asioissa, on tässä kaikessa kyse vain pimeimmästä hetkestä ennen opiskelijoiden ja yliopistolaisten elämänlaadun paranemisen eeppistä aamunkoittoa. Kreikkalaisen voitonjumalan mukaan nimetyn firman sloganin mukaisesti: Just do it. Hyvät juhannukset kaikille!
--
Antti
Conduksen edunvalvontajengistä

p.s. Lopuksi "kansainvälisen huippuakatemian" henkäyksenä kesäsadelukemistoksi linkitys Californian yliopiston professorin William Robinsonin artikkeliin akateemisesta vapaudesta. Robinson luennoi vuoden alussa globalisaatiota käsittelevällä yhteiskuntapolitiikan luennollaan Israelin armeijan rikoksista Gazassa. Mitä siitä seurasi? Lue Robinsonin artikkeli.

2 kommenttia: